Форест Грийн Роувърс е първият веган-клуб в света. Странно или

...
Форест Грийн Роувърс е първият веган-клуб в света. Странно или
Коментари Харесай

Форест Грийн Роувърс: Първият веган-клуб на планетата

Форест Грийн Роувърс е първият веган-клуб в света. Странно или не, става дума за футболен клуб. Роувърс се подвизава в Лига 2 на британския футбол или с други думи казано – четвъртото равнище, и играе домакинските си мачове на стадион „ Ню Лоун “, който е с потенциал 5 140 места.

Доскоро отборът на Форест Грийн бе със статут на аматьорски клуб, само че през предишния сезон завоюва промоция за елитната четвърта дивизия и сега набира международна популярност. Разбира се, това е по този начин не поради чисто футболната продукция, която демонстрират играчите на отбора, а поради обстоятелството, че в последните няколко години клубът се обявява като „ веган “.

Защо обаче веган-клуб? Идеята идва от основния акционер и президент на клуба Дейл Винс – огромен предприемач, който има енергийна компания. Винс получава властта във Форест Грийн през 2010 година, когато е поканен да избави съвсем банкрутиралия клуб, който тогава играе в Конференцията.

Освен, че съумява да го избави, Винс стартира да го моделира по свое сходство. Година след идването си на власт, предприемачът не разрешава използването на алено месо от футболистите и чиновниците в тима. Животинските артикули също са спрени и не могат да се намерят в базата на клуба. Така с изключение на играчите на тима, месо по време на мачовете не могат да ядат и почитателите на отбора.

Манията на ексцентричния предприемач обаче не свършва тук. Той се е зарекъл в идващите години да построи напълно нов стадион, който ще бъде издигнат единствено и само от дърво. Косачката, която сега се употребява за поддържането на терена не употребява електричество, а се задвижва посредством слънчеви акумулатори...

Както сами може да се досетите и от името на тима, всичко в клуба е подчинено на зеления цвят и „ зеленият “ метод на живот.

Странно или не обаче, похватите на Дейл Винс водят до сериозен триумф, както на терена, по този начин и отвън него. В последната една година в разнообразни краища на света са открити фенклубове на тима от дребното британско градче Нейлуърт, Глостършър. От Роувърс могат да се похвалят с фен-организации в Съединени американски щати, Норвегия, Германия и други.

Медиен интерес също не липсва. Китайска телевизия към този момент направи филм за веганския клуб, а Al Jazeera и ESPN излъчиха специфични материали за Форест Грийн. На домакинските мачове на тима също могат да бъдат видяни кореспонденти от разнообразни страни, като надали някой различен клуб от Лига 2 може да се похвали с нещо сходно.

Разбира се, отзивите не са единствено позитивни. Отрицателните последствия от концепцията на притежателя на клуба могат да се видят и най-много усетят при гостуванията на тима, когато футболистите са обиждани, а подигравателни викания „ Месо, месо, месо “, могат да се чуят от трибуните по време на всеки мач с присъединяване на „ зелените “ от Форест.

В последния домашен конфликт от Лига 2 против Суиндън, почитателите на гостите даже се появиха на трибуните с маски на свине и „ окървавени “ месарски престилки.

Това обаче не тормози по никакъв метод притежателят на клуба Дейл Винс, който напуща учебно заведение на 15 години. След като съумя да вкара тима си в професионалния футбол, идната цел на ексцентричния „ зелен “ предприемач е по-горната дивизия. Докъде може да стигне пътуването на Дейл и неговия Форест Грийн Роувърс можем единствено да гадаем.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР