Ford Mondeo, един от най-емблематичните модели на компанията в Европа,

...
Ford Mondeo, един от най-емблематичните модели на компанията в Европа,
Коментари Харесай

Ford слага край на един от най-популярните си в Европа модели

Ford Mondeo, един от най-емблематичните модели на компанията в Европа, завършва историята си. Ford заяви, че ще спре производството на модела в завода си във Валенсия, Испания при започване на идната година, поставяйки завършек на 30-годишното странствуване на Mondeo, от което са осъществени 5 млн. продажби, написа The Guardian.

Mondeo е първият модел на Ford, ориентиран към целия свят — " monde " на френски. В началото на 90-те години на ХХ век производителят се опитваше да понижи разноските като редуцира и броя на моделите, които създава. Пуснат през 1993 година Mondeo е шлагер във Англия и Европа — изключително на Острова, където се трансформира в знак на обществен статус поради политиката на фирмите да купува модела за своите мениджъри.

Само през 1994 година в Европа са продадени 375 хиляди През 2001 година пък единствено във Англия компанията съумява да осъществя 87 хиляди продажби. Но до 2020 година техният брой пада до едвам 2 400, откакто седанът става жертва на SUV манията.

На Острова автомобилът имаше и съвсем политическа роля. През 1996 година Тони Блеър и лейбъристите се насочиха към " индивида, който кара Mondeo ". Любовта на британците към Mondeo се укрепва и от кино лентата Casino Royale, част от поредицата за Джеймс Бонд, в който основният воин сменя своя Aston Martin за Ford Mondeo.

Анонсирайки решението си, Ford показва " смяната в потребителски стремежи ". През 2020 година две от всеки пет коли, които производителят продава, към този момент са SUV или кросоувъри.

Ford в този момент се приготвя и да електрифицира гамата си и да продава единствено електрически автомобили в Европа от 2030 година В завода във Валенсия, след инвестиция за €5,2 млн., ще се създават хибридни мотори и акумулатори за електрическите автомобили на компанията.

Отворен остава въпросът за двата хечбека — Focus и Fiesta, чиито сегашни модели наближават края на цикъла си през 2023 и 2024 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР