Фондовият пазар не пощади технологичните гиганти, вкл. Apple, Cisco и

...
Коментари Харесай

Рекорден спад на технологичните акции. Защо?


Фондовият пазар не пощади софтуерните колоси, включително Apple, Cisco и други огромни имена
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичните акции претърпяват най-дългия си спад от 20 години насам – след срутва на дотком. И ндексът Nasdaq се намали с 3,8% за седма поредна седмица, напомняйки на вложителите за така наречен „ дотком балон ” , който се спука през 2001 година

И без това тежката обстановка на фондовите пазари се утежнява в допълнение от фактори като инфлация, повишаване на лихвените проценти и геополитически събития в Източна Европа – всичко това не вдъхва оптимизъм у вложителите, разяснява обстановката CNBC.

Федералният запас на Съединени американски щати към този момент загатна на играчите, че има намерение да продължи да покачва основната ставка, с цел да се бори с инфлацията, само че това не прибавя позитивен подтик на фондовите пазари – има опасения, че всички тези ограничения просто ще „ изядат ” облагите.
още по темата
От 19 ноември предходната година, когато Nasdaq доближи своя връх, показателят загуби над 29% досега и затвори на 11 354,62 в края на седмицата. S&P 500 се показа малко по-добре, само че също по този начин падна с 20% от най-високото си равнище за всички времена.

Един от най-големите „ губещи в технологиите ” е компанията Cisco, чиито акции паднаха с 19% след слаб доклад през третото тримесечие на фискалната 2022 година Мрежовият производител приписва неуспехите на решението си да прекрати интервенциите си в Русия и Беларус, както и на разстройствата в доставките, породени от следващото експлоадиране на пандемията в Китай.

Акциите на Dell (спад с повече от 11%), Shopify (почти минус 10%), Workday (-9%) и Okta (-14%) също се „ отличиха ” в отрицателната наклонност на котировките. И обвързваните с Илон Мъск Twitter (-6%) и Tesla (-14%) записаха негативна динамичност през седмицата.

Фондовият пазар не пощади и други софтуерни колоси: акциите на Apple паднаха с 6,5% (и това е осма поредна седмица), Alphabet загуби 6%, а Amazon – към 5%. През тримесечието показателят Nasdaq падна с 20%, доближавайки се до най-лошия резултат, маркиран през четвъртото тримесечие на 2008 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР