Фондацията “Отворено общество на милиардера филантроп Джордс Сорос ще закрие

...
Фондацията “Отворено общество на милиардера филантроп Джордс Сорос ще закрие
Коментари Харесай

Фондация „Отворено общество“ на Сорос бяга от Унгария

Фондацията “Отворено общество ” на милиардера човеколюбец Джордс Сорос ще закрие офиса си в унгарската столица Будапеща и ще реалокира източноевропейските си интервенции в Берлин, съобщи „ Ройтерс “, цитирайки австрийският вестник „ Пресе “.

Като най-вероятна причина за решението се дефинира големият напън от страна на държавното управление на унгарския министър председател Виктор Орбан, което вкара законодателни ограничения против неправителствените организации (НПО) в страната. Пакетът от закони, които станаха известни под името „ Да спрем Сорос “, привлякоха голям брой рецензии от интернационалната общественост.

По информация на унгарския новинарски уебсайт 444.hu, офисът на „ Отворено общество “ в Будапеща ще бъде затворен на 31 август и изместен първо във Виена, а след това в Берлин.

Орбан, който дефинира политическата си теория като „ нелиберална демокрация “, от дълго време е в спор с мрежата от неправителствени организации на Сорос, които разпространяват демократичните полезности по света.

Партията на Орбан „ Фидес “  успя да завоюва безусловно болшинство на провелите се този месец парламентарни избори в Унгария, които съгласно Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) са били характеризирани с ксенофобски и заплашителни послания.

От „ Фидес “ обявиха, че ще изпълнят предизборните си обещания да подхващат строги ограничения против неправителствени организации, които пазят правата на мигрантите, визирайки законопроекти, импортирани в Народното събрание преди изборите, които плануват налагането на 25-процентен налог върху задграничните дарения за НПО-та, които съгласно държавното управление поддържат имиграцията.

Освен това активността на тези организации ще би трябвало да бъде утвърдена от министъра на вътрешните работи, който може да я забрани, в случай че откри риск за националната сигурност.

Основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща също заяви, че в близкото бъдеще ще открие кампус във Виена. От университета разясниха, че нямат желание да напущат Будапеща макар държавния напън, който цели прогонването им от Унгария.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР