Фондацията на Васил Божков - Тракия, която стопанисва частния му

...
Фондацията на Васил Божков - Тракия, която стопанисва частния му
Коментари Харесай

Фондацията на Божков търси ЮНЕСКО заради изземането на антиките му

Фондацията на Васил Божков - " Тракия ", която стопанисва частния му музей и антиките в него, започва процедура по оказване на незабавна техническа помощ от ЮНЕСКО по отношение на едноседмичните опити за нелегално изземване на частната сбирка. Това оповестиха от фондацията в петък и прецизираха, че процедурата планува незабавно изпращане на интернационалните специалисти, които да създадат оценка на законността на настояването за изземване на античните предмети от страна на забърканите институции.

Божков, против който бяха задочно повдигнати 7 обвинявания , преди седмица открит в Обединените арабски емирства, от където българските управляващи ще изискат да бъде екстрадиран. Миналата седмица служители на реда и прокурори влязоха в постройката на компанията на Божков " Нове холдинг ", където се обитава музеят му.

Тогава фондация " Тракия " разгласи, че те са желали да изнасят скъпите предмети в чували и кашони, което може да ги повреди. Министерството на културата и прокуратурата отхвърлиха информацията, а основният прокурор Иван Гешев я дефинира като " подправена вест ".

" Във връзка с изказванията от страна на Прокуратурата, че има спекулации и " хибридна офанзива " по отношение на изказванието за изнасяне на културни полезности в чували и кашони, прилагаме видео материал от 29 януари т.г., на който ясно се вижда изземването на законни културно-исторически полезности от лабораторията на Фондация " Тракия " на ул. " Дунав " в кашони и чували ", оповестиха от фондацията.

От там пуснаха запис от охранителни камери, на който се вижда по какъв начин мъже изнасят чували и кашони. Твърди се, че те се изземат от лабораторията на фондацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР