Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс съобщи, че ще отдели

...
Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс съобщи, че ще отдели
Коментари Харесай

Бил Гейтс дарява 1,2 милиарда долара за борба с полиомиелита

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс заяви, че ще отдели 1,2 милиарда $ за напъните за унищожаване на полиомиелита в международен мащаб, заяви Асошиейтед прес.

Средствата ще бъдат употребявани за подкрепяне на осъществяването на тактиката на Глобалната самодейност за премахване на полиомиелита до 2026 година, която се пробва да отстрани вируса на полиомиелита в Пакистан и Афганистан. Това са последните две страни, в които заболяването е ендемична, се споделя в изказване на фондацията, оповестено нощес.

Средствата ще бъдат употребявани и за попречване на появяването на огнища на нови разновидности на вируса.

Фондацията разгласи това през вчерашния ден на Световната здравна среща в Берлин. На уеб страницата ѝ се оповестява, че е съдействала с близо 5 милиарда $ за самодейността за унищожаване на полиомиелита. Инициативата се пробва да интегрира полиомиелитни акции в по-широки здравни услуги, като в същото време усилва потреблението на новата перорална полиомиелитна ваксина вид 2. Групата също работи за подсилване на националните здравни системи, тъй че страните да са по-добре готови за бъдещи здравни, съгласно изказването.

" Последните стъпки към изкореняването на заболяването са несъмнено най-трудните. Но нашата фондация продължава да се бори за бъдещето без полиомиелит и сме оптимисти, че ще го забележим скоро ", съобщи изпълнителният шеф на фондацията Марк Сузман.

Пакистан е съобщил за 20 случая на полиомиелит до момента тази година, всичките в северозападната част на страната. Афганистан, който записва два случая тази година, преди този момент нямаше достъп до ваксини заради принуждение и талибаните, които не допускаха екипите за полиомиелит в региони под техен надзор. Миналата година обаче, няколко месеца откакто превзеха Афганистан, талибаните се съгласиха да разрешат на здравните служащи на Организация на обединените нации да стартират национална акция.

Пакистан от дълго време се бори с ислямските екстремисти, нападаща здравните служащи, борещи се против полиомиелита и защитаващата ги полиция. Екстремистите настояват безпричинно, че имунизациите са западна акция за стерилизиране на деца.

Тази година акцията е изправена и пред нови провокации заради невиждани превалявания, които унищожават пътни мрежи и здравни заведения, лимитират акциите за имунизиране и принуждават хората да напущат родните си места, отбелязва АП.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР