Фондация за достъп до права - ФАР, в партньорство с

...
Фондация за достъп до права - ФАР, в партньорство с
Коментари Харесай

ФАР и ООН за бежанците с Платформа за заетост на бежанци в България

Фондация за достъп до права - ФАР, в партньорство с UNHCR, организацията на Организация на обединените нации за бежанците, афишира формалния старт на Платформата за претовареност на бежанци в България. Тази новаторска платформа има за цел да свърже бежанците с работодатели, като насърчи независимостта и икономическото овластяване измежду бежанските общности в страната.

През последните години България се трансформира в страна, с значим принос за приемането на бежанци, изключително от Украйна, Близкия изток и Афганистан. Към декември 2023 година 67 769 украински бежанци са регистрирани с краткотрайна протекция в страната, а повече от 22 000, най-вече сирийци и афганистанци, са подали молби за интернационална протекция.

Бежанците са опция за работодателите. Бежанците имат благосъстояние от разнородни умения, опит и гении, които могат доста да обогатят локалния пазар на труда и да подтикват икономическия напредък. Като улеснява достъпа на бежанците до благоприятни условия за претовареност, Платформата се стреми да разгърне техния капацитет, насърчавайки приобщаващото развиване и общественото доближаване в България.

" Икономическото овластяване посредством претовареност е от жизненоважно значение за бежанците, като обезпечава освен източник на приходи, само че и предизвиква овластяването и независимостта ", съобщи Седа Кузуджу, представител на организацията на Организация на обединените нации за бежанците в България. " Платформата за претовареност на бежанци ще им даде опция да възстановят живота си с достолепие, като в същото време имат позитивен принос към приемащата ги общественост ".

Предприемачите и служащите бежанци внасят нови вероятности, резистентност и предприемачески дух в локалните стопански системи. Като поддържа предприемачеството и заетостта на бежанците, Платформата е подготвена да подтиква нововъведенията и творчеството, допринасяйки за икономическия напредък и просперитета.

" Платформата за претовареност на бежанците предлага жизненоважен запас за работодателите, които се стремят да се оправят с дефицита на работна ръка, като в същото време дават на бежанците благоприятни условия за смислена претовареност ", съобщи Валерия Иларева, създател на Фондация за достъп до права. " Улеснявайки връзките сред работодателите и служащите бежанци, Платформата предизвиква интеграцията и преодолява културните разлики, насърчавайки построяването на по-приобщаващо общество ".

С Платформата за претовареност ФАР и Организация на обединените нации за бежанците ще свържат стотици бежанци с работодатели и ще дават скъпи знания за административните и правните аспекти на заетостта в България. Платформата ще служи като мост, улеснявайки публикуването и популяризирането на оферти за работа, като в същото време ще дава опция на търсещите работа да получат безпроблемен достъп до опциите за претовареност.

Насърчаваме както работодателите, по този начин и бежанците да проучат опциите, предлагани от Платформата за претовареност на бежанци, като посетят www.employment.refugeelight.bg.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР