Фондация Пловдив 2019 харчи 13 млн. лева Галерията на ул.

...
Фондация Пловдив 2019 харчи 13 млн. лева Галерията на ул.
Коментари Харесай

Вижте културната програма за Пловдив 2019

Фондация Пловдив 2019 харчи 13 млн. лв. Галерията на ул. "Гладстон " с реализатор до Гергьовден Пловдив все по този начин се пита що е то Културна столица Търсят се доброволци за Пловдив 2019

Джаз, пънк и  електронна музика ще слушаме  на Братската могила през октомври. Това е един от десетките  договорени планове и  включени в програмата на фондация „ Пловдив 2019 ”  за тази година като въведения за Европейска столица на културата. Програмата е импортирана за утвърждение в Общинския съвет по предложение на кмета Иван Тотев и ще се преглеждат на сесията на 26 април.

Проектът за  няколко музикални събития,  включително и в мемориалния комплекс,  е на „ Electronic Orpheus ”.  Както „ Марица ” неотдавна писа,  създателите на проекта  на Братската могила  отдавна се молят за възобновяване на паметника и акомодацията му към градската среда. От общината обаче очевидно са решили, че е най-добре да го трансфорат в младежка сцена.   

Изложби, музикални и театрални спектакли, креативен работилници, курсове за образование, литературни четения и състезания са набелязани от фондацията  за последната година  на подготовката към културния конгрес. Откриването на маратона от фестивали и стотици културни прояви се обрисува  като най-мащабно мероприятие и ще продължи с присъединяване на локални актьори и музиканти от 11 до 13 януари с кулминационна точка на 12-и. През юни би трябвало да бъде подписан контракт с главния сътрудник, който ще провежда откриването.

Проектите обгръщат най-различни ползи на публиката и ще се организират в целия град, а някои и отвън Пловдив.  От 23 юни до 29 юли ще се любуваме на оперни и балетни спектакли на Античния спектакъл.  Музикален фестивал ще провежда на Гребния канал на 20 - 21 юли   „ Hulls of Rock ”, а   на 15, 16 и 17 юни парк „ Лаута ” ще събере феновете на уличната градска просвета с бийтбокс, брейкинг, хип-хоп и електронна музика.  Още няколко музикални фестивала са включени в програмата.

Кино ще гледаме през лятото в градските паркове, а в „ Тракия ” ще  присъстваме на първия по рода си пърформативен театър  на един от жилищните блокове, в който ще вземат участие професионални артисти, акробати и дори  неговите жители, които изявят предпочитание.  3D артфестивал  ще ни заведе  в Тютюневия град в дните от 3 до 7 юни.  

 Уличен „ Айляк церемониал ”  в „ Тракия ”, плануван за 6 октомври, дава обещание да се трансформира в любопитно представление, тъй като в него ще вземат участие непрофесионални актьори с огромни кукли.   

Дори и пандизчиите са мобилизирани за Европейска столица на културата. Който рисува, има късмет творбите му да бъдат показани през юни на галерия.  По план Пловдив дружно: отстраняваме на гетата в „ Столипиново ” децата от махалата през май ще имат спортно съревнование, а през октомври - фотографски конкурс и галерия.   

Пълнометражен филм-визитка на града ще основат българските режисьори, измежду които са Петър Вълчанов и Кристина Грозева, по план „ Кино Пловдив ”, който ще включва седем майсторски класа.  Творчеството на  Николай Хайтов и Борис Димовски ще бъде показано под формата на полемики, конгреси, изложения и стрийт арт  от май до декември.

Съвместно с италианския град Матера, където през 2019 година също ще се организира Европейска столица на културата, ще ни покажат по Коледа  как се пече и се меси самун.   А от 10 до 13 май в Пловдив ще се съберат близо 40 представители на градовете - домакини на Културна столица от 2008 до 2022 година, с цел да си обменят опит.  Подобна среща, само че на 19 октомври, ще се организира и в Матера, с която „ Пловдив 2019 ” поддържа непрекъснато контакти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР