Фондация Наука за природата“ набира доброволци за съживяване на чешми

...
Фондация Наука за природата“ набира доброволци за съживяване на чешми
Коментари Харесай

``СъЖиви чешма“ – кампания за възстановяване на чешми в различни краища на България

Фондация „ Наука за природата “ набира доброволци за възкръсване на чешми в разнообразни краища на България. Организацията стартира акция „ СъЖиви чешма “ за възобновяване на 60 чешми, които са в неприятно положение, в покрайнините на обитаемоте места или из дивите пътеки. До момента са възобновени над 20 чешми.

Всеки искащ може да се включи в акцията като доброволец или като почисти, самичък или благодарение на родственици, другари и познати, занемарена чешма, открита от него или препоръчана от екипа на „ Наука за природата “.

Стремежът на екипа е запазването на водата като естествено благосъстояние, съхранението на чешмите, с изключение на като значими оазиси на биоразнообразието, по този начин и като неразделна част от българската просвета и обичаи. До момента екипът е възстановил чешми на значими за биологичното многообразие места. Както в планински региони като Източни Родопи, Пирин, Стара Планина, по този начин и из Дунавската низина.

Да вдъхнеш живот на една чешма е дълга и постоянно тежка задача. Започва се от най-важното – да се обезпечи свободен, близо до естествения, поток на водата, от притока до разлива. Подсигуряването на целогодишен приток на вода (особено през горещите летни месеци), постоянно е най-трудната задача. От изворът до разлива, екипът разчиства затлачването с избуяла растителност, боклуци и парчета в коритото и дава свободен път на водата да се върне назад в земята. Възстановяват се корита, водопроводната система и фасади, с цел да се укрепят за още генерации истории. Не на последно място, с цел да вдъхнат живот на чешма – те пазят и споделят нейната история.

Тази година екипът е избрал чешми, които имат потребност от разчистване. Поради тази причина всеки искащ с или без никакъв опит в сходни действия би могъл да се включи.

Интервю на Таня Милушева със Светла Тодорова, специалист във фондация „ Наука за природата “, в предаването „ Хоризонт до обед “ можете да чуете от звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР