Фондация “МС – Мога Сам и Plan to Be Generator

...
Фондация “МС – Мога Сам и Plan to Be Generator
Коментари Харесай

1000 жерави - кампания в подкрепа на хората с множествена склероза |

Фондация “МС – Мога Сам ” и Plan to Be Generator започват своята нова акция за поддръжка на хора с диагнозата множествена склероза: 1000 жерави.

Създателката на двете организации Биляна Савова приканва да сгънем 1000 хартиени жерави в символ на съпричастност и материална поддръжка за хората с множествена склероза.

Каква е историята на жеравите от оригами

Сгъването на 1000 жерави има мощна символика и връзка с човешкото самоосъзнаване. Всичко стартира през 1945 година, когато е хвърлена атомната бомба над Хирошима - деяние, трансформирало вечно орисите на стотици хиляди хора. По време на бомбардировката Садако Сасаки е на 24-месечна възраст и оцелява по-чудо, намирайки се едвам на по-малко от 2 км от мястото, където пада бомбата. За жал радиацията постепенно разрушава нежния ѝ организъм и едвам на 12-годишна възраст тя заболява тежко от левкемия и постъпва в болница, където прекарва месеци, до момента в който заболяването непрекъснато се утежнява. Садако научава легендата за 1000-та жерава от своя другарка и започнва да сгъва жерави с желанието да оздравее. Младото момиче сгъва прилежно всеки жерав, а откакто хартията ѝ свършва, стартира да сгъва жерави от медицински листовки и даже от картички с пожелания за бързо излекуване на други пациенти. Тъй като била доста отпаднала физически, родителите ѝ я умолявали да престане, само че тя постоянно повтаряла: " Всичко е наред. Аз имам проект. ”

Разказват, че Садако съумяла да сгъне едвам 644 жерава, преди да напусне този свят. Била заровена с венец от 1000 жерава, като останалите били сгънати от нейни другари. Садако осъзнала, че желанието ѝ да оздравее няма да се сбъдне, и преди гибелта си, поискала нито едно дете по света да няма нейната орис, написвайки следното хайку: " Ще напиша мир върху крилете ти и ти ще полетиш към света, с цел да не е нужно хората да умират по този метод ".

Оттогава сгънатият жерав е знак, с изключение на на вярата, още и на мира.

Въпреки че Садако не съумява да избави личния си живот посредством сгъването на 1000 жерави, нейната история може да избави живота на доста хора. „ Това, което прави Биляна през всичките тези години е да кара хората да се вгледат в себе си и да се открият. 

Как можете да се включите в акцията

Всеки, който желае да се включи в акцията 1000 ЖЕРАВИ, може да го направи, като вземе своята кутия 1000 жерави от уеб страницата myplantobe.com (още със закупуването на кутията се отделят 10%, които отиват в специфичния фонд „ Андрей “ на фондацията).

Кутията съдържа 1000 бели листа и указания по какъв начин с изкуството оригами те да се преобразят в жерави. След като сгъне своите 1000 жерави, участникът в самодейността би трябвало да ги изпрати на фондация “МС - Мога Сам ”.

Фондацията ще има грижата да трансформира изящните оригами в красиво пано и да откри “осиновители ” на тяхното хартиено ято - корпоративни и частни донори, които да закупят основаната на ръка декоративна творба.

Всички средства ще бъдат събирани във фонд „ Андрей “ на фондация “МС - Мога Сам ”, който ще съфинансира хора с Министерски съвет по пътя им на смяната и преодоляването на тежката дегенеративна диагноза.

„ Целта на този фонд е да обезпечава предварителна защита, промяна, същинско лекуване на хората с Министерски съвет. Целта ни е мотивационна. В този свят на надпревари и съпоставения, желаеме да накараме хората да чуват желанията си. Защото без това, те няма по какъв начин да се осъществен. “ – споделят уредниците.

За дарения, както и за повече информация за акцията и останалите иницативи на “МС - Мога Сам ”, можете да се свържете с Биляна Савова на - [email protected]

Сметката за дарения на фондацията е:

УниКредитБулбанк (BGN)
IBAN: BG21UNCR70001522310611
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: МС-МОГА САМ
съображение: “Фонд АНДРЕЙ ”
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР