Фондация „Искам бебе“ изпрати отворено писмо с предложение за съвместна

...
Фондация „Искам бебе“ изпрати отворено писмо с предложение за съвместна
Коментари Харесай

Апелират за създаване на ин витро центрове в Северозапада

Фондация „ Искам бебе “ изпрати отворено писмо с предложение за взаимна работа до кметовете на общини от областите Видин, Монтана и Враца. В писмото се акцентира, че от 2008 година насам екипът на фондацията работи с общините в цялата страна за основаването и устойчивото действие на локални Общински стратегии за финансово подкрепяне на двойки с репродуктивни проблеми.
В резултат на това съдействие все още са основани и действат над 50 такива локални фондове „ Ин витро”, които са финансирани от бюджетите на общините и към тях могат да аплайват за финансова помощ двойки, които са поданици на съответната община.
Идеята на тези локални стратегии е да подкрепят двойките в тяхното съпътстващо лекуване, подготовка на процедурите ин витро или осъществяването на други медицински операции и процедури, които не се поемат от националния Център за асистирана репродукция към Министерство на здравеопазването (ЦАР).
„ Обръщаме се към Вас с молба да обсъдим разновидности за взаимна работа в следното направление: Стартиране на устойчива Програма за финансово подкрепяне на двойките с репродуктивни проблеми от Вашите общини и обезпечаване на финансова поддръжка за проучване и лекуване на безплодието им.
Такива стратегии към този момент работят в над 50 български общини, измежду които Благоевград, Варна, Бургас, В.Търново, Русе, Габрово, Асеновград, Дупница, Пазарджик, Разлог, Панагюрище, Симитли, Троян, Търговище, Тутракан, Силистра, Севлиево, Свищов, Враца, Козлодуй, Лом и доста други.
Както е известно, все още страната финансира единствено нуждаещите се за ин витро процедура, които дават отговор на избрани критерии, като покрива разноските за медикаменти и самата процедура, само че не повече от общо 4 опита на двойка.
Държавата също по този начин не финансира: никакви проучвания, свързани с доказване на мъжки стерилитет, донорските ин витро процедури, някои характерни типове ин витро (напр. на импровизиран цикъл), съпътстващите оперативни лекувания – лапароскопии, хистероскопии и други профилирани интервенции, скъпоструващи медикаментозни лекувания и лечения, проучвания, инсеминации, а също по този начин изобщо не се финансира лекуването на безплодието при двойки, в които дамата е с привършен яйчников запас или е надхвърлила 43 годишна възраст.
А и за тези случаи медицината предлага разновидности за лекуване с добра успеваемост!...Искрено се надяваме, Общините, във Ваше лице, да потърсят способи за подкрепяне на такива фамилии, живеещи на територията на Северозападна България.
Поемаме ангажимент да подкрепим основаването и действието на такива локални Общински стратегии, като сме разполагаем за безплатна поддръжка и шерване на богатия ни опит в тази област. “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР