Фондация Гея и Забравената цивилизация започват кампания за запазването на

...
Фондация Гея и Забравената цивилизация започват кампания за запазването на
Коментари Харесай

Започва кампания за запазването на автогарата във Варна

Фондация " Гея " и " Забравената цивилизация " стартират акция за запазването на Централната автогара във Варна като архитектурен пример за историята на града.

Вече е отправено искане до бъдещите притежатели на постройката, показват от фондацията.

Сградата има качества, функционалност и жанр със своята архитектурна, художествена и ансамблова среда , заради което има социална нужда тя да бъде съхранена като част от културното ни завещание, считат уредниците на самодейността.

Централна автогара Варна е най-големият районен автотранспортен център на Балканите и е предложила среда за пътешестване, отдих, обслужване, обществени услуги за жителите и гостите на Варна. Сградата е осигурявала реализацията на главните пътнически функционалности на морската столица като всесезонен туристически център с трайна диря за спецификата в общественото развиване на локалното общество , пишат основателите.
Сн.: The Forgotten Civilization

Днес, без съществено градивна интервенция, Автогарата, завършеният неповторим отбор и околна среда може да се обособят като среда с необятен публичен достъп поради нейното местонахождение, функционална еластичност, трайна склонност, издръжливост на осъществяване, естетически качества и творби на декоративното изкуство, допълват те.

Новото приложение на Централна автогара Варна ще показва силата и опциите на положителни конкурентни практики за резистентност, обществена правдивост и интегритет . Така мястото ще продължи да извърши потребното си предопределение с нов обществен смисъл.

Сн.: The Forgotten Civilization

Организаторите на акцията показват няколко аргументи за запазването на автогарата. Това са:

1. Начин за опазване на локалната памет.

2. Запазеното осъществяване на постройката съчетава градивна устойчивост, резистентност със стойностна хармония и хармонични решения, обобщаващи художествените обичаи от 70-те години на предишния век (арх. Матей Матеев /ръководител/, арх. Благовеста Матева и инж. Любен Софкаров).

3. Изобилието от запаметяващи се творби на изкуството (мозайката от натурален камък “Хората и морето " / “На море " /, худ. Чавдар Пашев; бетонната скулптурна комбинация “Движение ”, ваятел Евгени Баръмов), скъпи интериорни решения (фини подови мозайки, таванни гради) и общ архитектурен проект (медернистичен функционализъм с необятно публично значение) все по-рядко биват прилагани, само че в този момент може да бъде добити, съхранени, интегрирани и експонирани.

Сн.: The Forgotten Civilization

4. Запазването на постройката е обвързвано с емблематичната архитектура на един значим интервал, обвързван със социално-обществено развиване на България. Поради това постройката е значим като пример за наблюдения, прецизиране и обективиране на локалната история посредством нейното архитектурно, изобразително и обществено значение.

5. Опазването на околната среда е значимо за възстановяване на живота във Варна.

В динамичното ни съвремие и процесите на подвижност, глобализация и цифровизация, жителите имат нужда от повече пространства със съхранена достоверна еднаквост. Това, което отличава постройката на Централна автогара Варна, е нейната история и дарба да се вписва в средата и да се свързва с сегашното.

6. Днес усилването на усещанията на жителите за нужда от запазване на културните и естествени полезности стават все по-силно. Добрите образци за съхранени паметни места с пълностоен отбор дават чувство за обща стойност и цена значение.

Сн.: The Forgotten Civilization

7. Богатата архитектурна среда на Централна автогара може да резервира значимостта на своите публични функционалности, да бъдат сполучливо реставрирани и социализирани, с цел да бъдат източник на стопанска система, образец за успеваемост и добър имидж.

8. Запазването на Централна автогара се свързва с правилата на Европейския съюз, съгласно които: “Устойчиво развиване е това развиване, което дава отговор на потребностите на сегашното, без да лишаващите бъдещи генерации от опцията да задоволяватсобствените си потребности. ”
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР