Фондация Антикорупционен фонд (АКФ) реагира остро срещу оправдателната присъда на

...
Фондация Антикорупционен фонд (АКФ) реагира остро срещу оправдателната присъда на
Коментари Харесай

АКФ: Прокуратурата за пореден път повдига обвинение за нещо, което не е престъпление

Фондация Антикорупционен фонд (АКФ) реагира остро против оправдателната присъда на някогашния заместник-министър на външните работи, за която бе обявено преди два дни. В известие на фонда се споделя:
" На 14.09.2020 от известия в медиите стана ясно, че някогашният зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е дефинитивно оневинен по делото за пазаруването на телефонни централи в 12 посолства, поради което беше упрекнат в занемареност.
(АКФ) прегледа детайлно този случай в своя годишен мониторингов отчет на активността на антикорупционните институции в страната „ Антикорупционни институции: интензивност без забележими резултати “. Публикуваният през юни 2020 отчет прави разбор на дейностите на институциите по 40 основни проблеми с висока социална значителност по отношение на лица, заемащи държавни длъжности. Основният извод от по този начин направения разбор е, че битката с корупцията по високите етажи на властта през последните пет години не е довела до ефикасни санкции.
„ Това е следващата влезнала в действие оправдателна присъда заради установена от съда несъставомерност на осъщественото “ разяснява старши правният специалист Андрей Янкулов от екипа на АКФ във връзка присъдата на Върховния касационен съд. „ От прокуратурата е повдигнато обвиняване за нещо, което не съставлява закононарушение - това е най-често срещаният излаз от наказателните каузи за корупция по високите етажи на властта в последните пет години. “
Освен делото против Христо Ангеличин, още 7 от 40-те основни каузи, разказани и оценени в отчета на АКФ, са завършили с дефинитивна оправдателна присъда, постановена преди всичко по несъставомерни обвинявания – т.е. било е повдигнато обвиняване за нещо, което съгласно съда не съставлява закононарушение.
 Прокуратурата се отхвърли от обвиняване против някогашен външен министър и заместника му Прокуратурата се отхвърли от обвиняване против някогашен външен министър и заместника му
Прокуратурата не е поддържала пред Върховния касационен съд обвиняването против някогашния външен министър Даниел Митов и заместника му във в...
Повече за установените от АКФ дефекти в активността на антикорупционните институции в България можете да прочетете в отчета „ Антикорупционни институции: интензивност без забележими резултати “: "
Вижте още:

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР