Фондът за възстановяване от пандемията на ЕС в размер на

...
Коментари Харесай

Възстановителният фонд на ЕС може да върне растежа до нивата отпреди пандемията

Фондът за възобновяване от пандемията на Европейски Съюз в размер на 750 милиарда евро може да спомогне за връщането на растежа в района покрай равнищата отпреди коронавирус рецесията, считат икономисти. Най-големите европейски страни към този момент предадоха проектите си по какъв начин ще похарчат своя дял от грантовете и заемите и откакто Европейската комисия (ЕК) получи всички проекти, ще разполага с два месеца, с цел да ги изследва.

Страните членки би трябвало да показват подробни цели, които да изпълнят, с цел да получат евросредствата. Плановете им са фокусирани върху вложенията в цифрови и " зелени " планове, както и върху промени на обществения бранш. Миналия месец заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис съобщи, че Брюксел ще приложи " строга система " на мониторинг, с цел да се подсигурява " вярното консумиране на парите ".
Нагоре, нагоре
Европейска комисия ще показа своя прогноза за икономическия растеж в сряда, написа Financial Times. От Morgan Stanley към този момент обявиха, че чакат възстановителният фонд да увеличи Брутният вътрешен продукт на еврозоната с 3.5%, а Американската капиталова банка счита, че проектът ще върне блока до " наклонността за напредък отпреди пандемията ".

Международният валутен фонд прибавя " релативно консервативните " 0.75 процентни пункта към Брутният вътрешен продукт в последната си европейска прогноза. Но показва, че " отражението върху действителния Брутният вътрешен продукт може да бъде най-малко два пъти по-голямо, в случай че еврофинансирането бъде вярно изхарчено и съпроводено от нужните промени ".

По-голямата част от икономистите, разглеждащи националните проекти, които страните членки са предали на Брюксел, счита, че резултатът върху икономическия растеж евентуално ще бъде по-голям от упованията на Европейски Съюз и на европейските страни. " Правителствата в съюза са създали консервативни прогнози за фискалния тласък от тези вложения ", разяснява Марион Амио, старши европейски икономист към S&P Global Ratings.

От S&P пресмятат, че грантовете за съвсем 400 милиарда евро от фонда на Европейски Съюз ще покачат Брутният вътрешен продукт на района с сред 1.5 и 4.1% през идващите пет години, според от това каква част от средствата са фактически изхарчени и какъв брой добре са употребявани. Според Амио цялостният резултат евентуално ще бъде даже по-голям, защото S&P не са взели поради в оценката си нито потреблението на заемите за 386 милиарда евро, нито отражението на промените в обществения бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР