Фондът за справедлив преход ще инвестира 1,3 млрд. евро в

...
Фондът за справедлив преход ще инвестира 1,3 млрд. евро в
Коментари Харесай

Зам.-министър Иванова: Фондът за справедлив преход ще инвестира 1,3 млрд. евро в Стара Загора, Перник и Кюстендил

Фондът за обективен преход ще влага 1,3 милиарда евро в трите възможни региона -Стара Загора, Перник и Кюстендил.

В Програмата за развиване на районите ще бъде включен обособен приоритет с финансиране по линия на този фонд. Подкрепа по него ще получават ограничения и вложения по утвърдените териториални проекти за обективен преход на допустимите райони.

Това изясни заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова. Тя взе участие в семинара „ Предизвикателства и благоприятни условия пред област Стара Загора, произлизащи от Националния проект за възобновяване и резистентност “. Участие взеха регионалният шеф проф. Наско Василев, зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова, Радослав Рибарски, ръководител на Комисията по енергетика, депутати от Старозагорския район, зам. регионалните шефове, представители на общини, бизнес и научни организации и други

Регионът на Стара Загора има капацитет да притегля вложения в региона на високите технологии и новите промишлености, както и да се трансформира в център за научни проучвания за процеса на декарбонизация, разяснява Иванова. Тя показа и напредъка по създаването на териториалните проекти за обективен преход. Очаква се Старозагорска област като един от засегнатите региони да получи и максимален запас от Фонда за обективен преход.

Ще се финансират действия, ориентирани към превъзмогване на стопански, обществени и екологични последствия от прехода към климатична индиферентност. Мерките ще се концентрират върху дребни и междинни предприятия, микропредприятия и започващи предприятия, водещи до икономическа диверсификация. Ще се поддържа модернизацията на съществуващите и основаване на нови компании, в това число посредством бизнес инкубатори и консултантски услуги, водещи до основаване на работни места.

Заместник-регионалният министър показа и плана за енергийно възобновяване на жилищните здания, който ще се финансира от Националния проект за възобновяване и резистентност. „ Близо 1,4 милиарда лева ще бъдат вложени в ограничения за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания. За разлика от предходната стратегия, в този момент има по-високи енергийни условия – жилищата би трябвало да реализират енергиен клас „ B ” и да пестят най-малко 30% от силата “, изясни зам.-министърът. Прогнозите са с финансирането да бъдат актуализирани многофамилни жилища с разгъната застроена повърхност над 3,6 млн. кв. м. Всички сдружения на притежателите ще би трябвало да изготвят за своя сметка механически паспорт и енергийно проучване на постройките.

Иванова добави, че за облекчение на хората се вършат две основни промени. Първата е основаване на звена на правилото „ обслужване на едно гише “ в страната. Те ще улеснят осъществяването на плановете от началото до край. Другите целят да разрешат пречките в вложенията за енергийна успеваемост в многофамилните жилищни здания, като се улесни вземането на решения от притежателите на независими обекти и да регламентира професионалното ръководство на етажната благосъстоятелност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР