Фондът за лечение на деца отказа на този етап да

...
Фондът за лечение на деца отказа на този етап да
Коментари Харесай

Фондът за лечение отказа да помогне на болно момиче за трансплантация на стволови клетки в чужбина

Фондът за лекуване на деца отхвърли на този стадий да отпусне средства на фамилията на Никол Георгиева от Велико Търново за трансплантация на стволови кафези в чужбина. Това оповестиха близки на момичето, което страда от сарком на Юинг и незабавно би трябвало да бъде оперирано.

Родителите се стопираха на оферта на клиника във Франция, само че средствата за интервенцията и последващите процедури са обилни. Затова те се обърнаха за помощ към Фонда за лекуване на деца, откъдето обаче дават отговор, че извличането на стволови кафези може да се направи у нас.

Надя, майката на Никол, изрично отхвърля с претекста, че в България няма нужния изолатор, в който пациентът би трябвало да престои преди и след извличането на стволовите кафези. „ Поради липса на подобен изолатор Ники ще бъде изложена на непрекъснат риск от инфекции, а всяка една зараза за човек без имунитет може да е съдбовна. Второ, на всички места в Европа в профилираните клиники добиване се прави след интервенция. Тук желаят да го създадат преди. Ще попитате за какво? Ами тъй като тук няма експерти, които да създадат интервенцията и желаят оптимално да източат здравната каса, без значение дали това е добре за пациента или не. ” – гневят се околните на болното великотърновско момиче.

Миналата седмица 14-годишната Ники е прекарала в болница, защото са се появили кашлица и висока температура. Показателите и също са паднали след химиотерапията, само че към този момент е нормализирана и си е в родния град, откакто инфекцията е излекувана и индикаторите са в норма.

За 10 дни в сметката на Никол са постъпили към 18 000 лева Последният благотворителен базар се организира в София, а в остарялата столица възпитаници провеждат през март огромен концерт в помощ на момичето.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР