Фондът на Джеф Безос за борба с изменението на климата

...
Фондът на Джеф Безос за борба с изменението на климата
Коментари Харесай

Климатичният фонд на Безос влага 500 млн. долара в общ проект с Ikea и Рокфелер

Фондът на Джеф Безос за битка с изменението на климата се причислява към самодейност, ръководена от фондациите на Ikea и Рокфелер, за финансиране на възобновимата сила в по-бедните страни. Bezos Earth ще вложи 500 млн. $ начален капитал, присъединявайки се към към този момент обещаните 1 милиарда $ от фондациите на Ikea и Рокфелер. Повече от 8 милиарда са предоставени от мултинационални банки и организации като Световната банка, Азиатската банка за развиване и Международната финансова корпорация, оповестява Financial Times.

На срещата на върха COP26 (26-ата конференция на Организация на обединените нации за изменението на климата) в Глазгоу във вторник беше основан Глобалният енергиен алианс за хората и планетата. Неговата цел е да обезпечи възобновима сила за 1 милиарда души в Азия, Африка и Латинска Америка.

Пер Хегенес, основен изпълнителен шеф на фондация Ikea, съобщи пред Financial Times, че за едно десетилетие алиансът има за цел да събере до 100 милиарда $ капитал и да помогне за предотвратяването на 4 милиарда тона въглеродни излъчвания. " Почти за първи път имате филантропия, обединена с фондове за развиване, интернационалните банки и частни банки. Не бива да подценяваме сплотяващата мощ на Джеф Безос и способността му да катализира другите, като се включи в тази самодейност ", добави Хегенес.
Намеренията
Алиансът има намерение да влага в планове за възобновима сила, като микро-слънчева и водна сила, дружно с държавни управления и локални компании. Парите на Ikea, Рокфелер и Безос би трябвало да работят като рисков капитал за подкрепяне на привличането на частни вложители. Първите такива планове са планувани за страни, измежду които Нигерия, Етиопия, Южна Африка и Демократична република Конго в Африка; Индия, Индонезия, Виетнам и Пакистан в Азия; и Колумбия и Хаити в Латинска Америка.

Амбициозният проект на Алианса е да усили платформата до 35-50 милиарда $ в границите на пет години и до над 100 милиарда $ в границите на десетилетие, като употребява както многостранен, по този начин и частен капитал.

Фондът Bezos Earth на стойност 10 милиарда $ беше основан от създателя на Amazon и един от най-богатите хора в света предходната година, с цел да помогне в битката с изменението на климата в миг, когато американският интернет колос беше изправен пред възходящи вътрешни и външни рецензии за личното си влияние върху околната среда. " Нашият ангажимент през днешния ден поддържа трикратния императив - би трябвало да запазим това, което имаме, да възстановим това, което сме изгубили, и да отглеждаме това, от което се нуждаем, в естетика с природата ", споделя Безос.

Хегенес добави, че прекомерно малко филантропски капитал е бил обещан до момента за справяне с изменението на климата - по-малко от 2% от общия капитал. " Така че капацитетът е забележителен за приемане на повече финансиране за филантропия в региона на климата, което може би е най-спешното предизвикателство, пред което сме изправени в света. Надяваме се, че ще забележим повече парични потоци, ориентирани към този вид начинания ", добави той.

Алиансът преглежда всички страни в това, което Хегенес назова " световният юг ", само че други народи, с които към този момент работи, включват Малави, Уганда, Сиера Леоне, Филипините, Бангладеш и Мианмар.

Фондът на Джеф Безос за битка с изменението на климата се причислява към самодейност, ръководена от фондациите на Ikea и Рокфелер, за финансиране на възобновимата сила в по-бедните страни. Bezos Earth ще вложи 500 млн. $ начален капитал, присъединявайки се към към този момент обещаните 1 милиарда $ от фондациите на Ikea и Рокфелер. Повече от 8 милиарда са предоставени от мултинационални банки и организации като Световната банка, Азиатската банка за развиване и Международната финансова корпорация, оповестява Financial Times.На срещата на върха COP26 (26-ата конференция на Организация на обединените нации за изменението на климата) в Глазгоу във вторник беше основан Глобалният енергиен алианс за хората и планетата. Неговата цел е да обезпечи възобновима сила за 1 милиарда души в Азия, Африка и Латинска Америка.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР