Фонд мениджърът към Фонда на фондовете - Morningside Hill, е

...
Коментари Харесай

Фондът Morningside Hill инвестира 6 млн. евро в 6 стартъпа

Фонд мениджърът към Фонда на фондовете - Morningside Hill, е вложил общо 6 млн. евро в две групи по три компании. Първата обгръща фирмите Gastronom.bg, Neurorehabilitation Robotics и Univalent, а втората - Ensk.ai, Threeding и AQUILE. От Morningside Hill дават единствено общата сума, която са вложили, без цената на всяка по настрана, само че с уточнението, че " всички са по към 1 млн. евро, с дребни разлики ".

Компанията ръководи общо 38 млн. евро, от които по-голямата част са обществен запас от Фонда на фондовете. Morningside Hill има мандат за най-малко 26 вложения в български компании до края на 2023 година, като размерът на финансирането може да бъде сред 750 хиляди и 3.5 млн. евро. Общо досега е направил 8 вложения - с изключение на сегашните шест през предходната година Morningside Hill вложи средства в, както и в.

Пред " Капитал " екипът на фонда разяснява, че за момента се придържа към по-ниската граница на вложенията си, с цел да може да има задоволително запас при спомагателни инвестиции в най-успешните представители на портфолиото си.
Група 1: онлайн супермаркет, рехабилитация и дезинфекциращи порти
Първите три вложения са били затворени в края на предходната година. Една от тях е в онлайн супермаркета Gastronom.bg (оперираща през сдружението " Инфо ритейл " ). Gastronom.bg дава опция за извършване на покупки онлайн на хранителни артикули, препарати, домашни използва и така нататък, както и следваща доставка. Супермаркетът е в директна конкуренция с други български компании в бранша като eBag и Gladen.bg. От предходната година някои обичайни супермаркети също оферират доставка посредством лична логистика или посредством онлайн платформи. " Пазарът е в ранна фаза на развиване и занапред ще се откриват постоянни играчи с непрекъснат пазарен дял ", разяснява Павел Велков, сътрудник в Morningside Hill.

Втората инвестиция от края на 2020 година е в компанията за медицински технологии Neurorehabilitation Robotics (през сдружението " Нюрорехабилитейшън роботикс " ), която създава хардуер и програмен продукт за рехабилитация на пациенти. Инвестицията е единствената от шестте, в която влиза и спомагателен частен вложител.

" Neurorehabilitation Robotics оказва помощ както на пациентите, по този начин и на целия бранш, тъй като сега той е стеснен от броя терапевти, тяхното време и надлежно какъв брой пациенти могат да бъдат поети от тях. Компанията ползва технология, която събира и данни, тъй че да усъвършенства лечебните протоколи. Пандемията сподели, че тези артикули работят доста добре ", споделя Екатерина Велкова, сътрудник във фонда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР