Фолклорен танцов състав „Ситница“ – Монтана, спечели втора награда от

...
Фолклорен танцов състав „Ситница“ – Монтана, спечели втора награда от
Коментари Харесай

Танцов състав от Монтана спечели награда на международен фестивал /снимка/

Фолклорен танцов състав „ Ситница “ – Монтана, завоюва втора премия от Международния фолклорен фестивал за деца и младежи „ Каталина “ в Яш – Румъния. В него взеха присъединяване над 500 участници от 5 непознати страни – Северна Македония, Полша, Молдова, България, Словакия, както и от 8 разнообразни фолклорни области на страната хазаин.
Жури, формирано от експерти в региона на фолклора, академични преподаватели от Националния университет по изкуствата „ Джордж Енеску “ в Яш, авторитетни хореографи от страната и чужбина, телевизионни водещи и публицисти, етнографи от Националния музеен комплекс „ Молдавия” в Яш оценяваха осъществяванията на младите фолклорни гении. Възпитаниците на Христо Иванов се показаха най-вече с негови авторски композиции – Влашки танц, „ Игри от Шопско “, Джиновски танц, „ Ехо от Шоплука “, както и с откъс от „ На север от Балкана “ по хореография на един от класиците на българския обработен танцов фолклор Тодор Бекирски.
ФТС „ Ситница “ взе участие в дефилета и концерти на разнообразни места в регионалния център на историческия район Молдавия. Изпълненията им бяха включени в церемония концерта на лауреатите на фестивала, която бе предавана онлайн по районната телевизия TVR.
Танцьорите демонстрираха интерес към работилницата за присъщи за Румъния занаяти, която беше съпътстващо събитие на фестивала.
Фестивалът „ Каталина “, който е с конкурсен темперамент, е обичайно културно събитие, емблематично за четвъртия по величина румънски град Яш. Той е един от най-старите и най-престижни фестивали в северната ни съседка. Доказателство за престижа му е фактът, че е подсилен от Министерството на образованието, Училищния инспекторат, Окръжния съвет и Кметството на Яш, както и от комерсиалния комплекс Palas Mall.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР