Фокусът през следващия учебен период трябва да бъдат учителите. Присъствено

...
Фокусът през следващия учебен период трябва да бъдат учителите. Присъствено
Коментари Харесай

Проф. Николай Денков: Грешка е учителите да не се ваксинират

" Фокусът през идващия образователен интервал би трябвало да бъдат учителите. Присъствено образование не може да има без здрави учители и по тази причина нашата задача е да намерим верния баланс - да го има оптимално присъственото образование в учебно заведение, само че единствено при съществуване на здрави учители и възпитаници ". Това сподели в предаването " Неделя 150 " по " Хоризонт " министърът на образованието.

Според него, учителите не са експерти по имунизиране и тяхната реакция да не желаят да се имунизират, е обвързвана с реакцията на цялото общество. " За страдание, се сблъскаха разнообразни послания и оттова настроиха обществото да не е изключително приветливо към имунизацията. Това е груба неточност, от която занапред ще си патим. И сами виждаме образеца на по-развитите страни, които отидоха на 70-80% на имунизиране. В първите дни на септември ще получим данните за имунизираните учители, по тази причина още не сме пускали анкета, с цел да сме оптимално настоящи. Към 5 септември ще имаме отговор на този въпрос ", сподели още министър Денков.
 С видеоклипчета МОН води акция в интерес на имунизацията против ковид С видеоклипчета МОН води акция в интерес на имунизацията против ковид
Твърдо до момента ние одобряваме тезата, че би трябвало да използваме непринуден метод за имунизиране на учителите – педагогичен и непеда...

Той изясни и че в случай че в учебно заведение има 90% искащи родители децата им да се имунизират, това ще се случи гратис. " Понеже не може да се вършат ваксини на деца без единодушието на родителите, търсим работещо решение, в случай че 90% от децата са съгласни родителите им, ще осигурим гратис имунизиране и в по-щадящ вид за децата - със секрет от устата, не от носа ", посочи още Денков.

Нагласата на министерството е да открие присъствено образование за 15 септември на първи клас в цялата страна. " Ако не сме в тъмночервената зона това ще се случи. Искам да кажа и друго - до момента не е имало опция преди 15 септември цялостна интеграция на системата на нашето министерство с тази на опазването на здравето, тъй че да имаме подробна инфорация какъв брой са преболедувани, кои са тествани и на тази база дружно с районните инспекции да вземем отношение за всяко едно учебно заведение поотделно по какъв начин да се организира образованието ", сподели още проф. Денков.

Той сподели още, че идната седмица ще продължи полемиката дали на всяко дете да бъде платен таблет и дали да има учебник по един предмет за всички учебни заведения в цялата страна, предложение в партийната стратегия на Българска социалистическа партия. " Това ще се случи другата седмица. Важно е в този момент да кажем, че се намираме в изключителна обстановка и това е по-важно ", сподели още Денков.

Колкото до това, че Пловдивския Медицински университет е изискал имунизационен документ, негативен PCR или документ за преболедуван вирус на студентите си, проф. Денков сподели: " Подкрепям това решение. Внимателно прочетох това, което те са подготвили като решение и то е изцяло разбираемо, подхожда на Хипократовата клетва, която всички лекари са дали и съм още веднъж извънредно сюрпризиран, че хора, които или не схващат защо става дума, или търсят някакви политически дивиденти и могат да оспорват това решение. Сигурен съм, че и идващите медицински университети ще го създадат в идващите дни ", сподели още проф. Денков.
 За образец - 24 от 25 учители в малко село са имунизирани против ковид За образец - 24 от 25 учители в малко село са имунизирани против ковид
9,5 от 10 учители в учебното заведение във великотърновското село Драганово са имунизирани против ковид. Само един преподавател от общо 25 в учил...

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР