Фокусът на отношенията щял да се прехвърли от проблемите към

...
Фокусът на отношенията щял да се прехвърли от проблемите към
Коментари Харесай

Петков с отстъпка за името за РСМ: България прие да използва Северна Македония

Фокусът на връзките щял да се трансферира от проблемите към добросъседството
България към този момент ще употребява късото име Северна Македония, както и дългото – Република Северна Македония като Скопие няма да има териториални искания - стана ясно от общата конференция на двамата премиера в Скопие. Тя стартира с другарска прегръдка и дълъг диалог на 4 очи. 

„ Македонците и българите са доста близки приятелски нации. Затова влизаме в решение на отворените въпроси за построяването на ново бъдеще. Договорихме се България да одобри да употребява името Северна Македония. Това значи, че България повече няма да попречва в нито един интернационален или двустранен развой и е уведомила Организация на обединените нации за това “, сподели Димитър Ковачевски. Той добави, че РСМ също е изпратила нота до Организация на обединените нации по отношение на потреблението на дългото и късото име.

„ В нея категорично се удостоверява, че и двете имена са еднообразно годни и се удостоверява неналичието на каквото и да е отражение върху териториалната целокупност на България “, изясни той.

„ България първа ни призна преди 30 години, в извънредно комплицирани политически условия. 30 години по-късно, ние отваряме нов стадий в нашите връзки “, заяви Ковачевски.

По време на конференцията Кирил Петков още веднъж стартира със периодите. Линията София-Скопие ще бъде действителност до 60 дни, зарече се той.

По думите му оттук насетне всяка седмица ще има среща с по една от групите, с цел да може фокусът на връзките да се трансферира от проблемите към добросъседството.

Петков удостовери, че държавните управления на двете страни ще проведат общо съвещание на 25 януари т.г., което ще бъде част от процеса на задълбочаване на връзките.

„ Мога да ви уверя, че съм огромен оптимист за взаимните ни деяние и ще виждате резултати на седмична база “, добави още Петков. Той съобщи още, че страната ни ясно е дала своята формулировка за езика, като страната ни е горда, че първа е признала Северна Македония. „ Ние безусловно почитаме самоопределянето на всички жители на Северна Македония “, акцентира Петков. Той изрази вяра, че историческата комисия ще е една от петте работни групи, изгодите от взаимната работа ще бъдат в друга среда - среда на добър разговор и градивни дейности.

Македонският министър председател чака членовете на взаимната историческа комисия да оповестят дружно какво е контрактувано пред обществеността - това да бъде мост към бъдещето, а не към предишното. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР