Фокусът на нашата работа през изминалия месец бе наложен от

...
Фокусът на нашата работа през изминалия месец бе наложен от
Коментари Харесай

Министър Живков: Работим, за да избегнем социален стрес в комплекса „Марица изток“

Фокусът на нашата работа през миналия месец бе натрапен от неналичието на вероятност в предходните години пред бъдещето на комплекса „ Марица изток ". Това събитие води до такава степен, че единственият въпрос при започване на всеки ценови интервал е дали Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 ", а оттова - и мини „ Марица изток ", ще продължат да работят. Това сподели пред публицисти министърът на енергетиката Андрей Живков, който регистрира свършеното от неговия екип през едномесечния интервал, откогато пое поста. Министърът увери, че в идните дни се чака дефинитивно краткосрочно решение за Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 ", което да избегне обществения стрес в комплекса, а в дълготраен проект посредством планове в Плана за възобновяване и резистентност до 1.5 гигавата мощности да преминат гладко на газ.
Решенията, които ще вземем в този момент, няма да са безусловни, акцентира министър Живков. По неговите думи, от държавните сдружения ще се изисква съществено преструктуриране на разноските и смяна в метода на ръководство.
Работата по измененията в Плана за възобновяване и резистентност в границите на междуведомствената група при вицепремиера Пеканов е завършена и в случай че документът бъде утвърден, това ще обезпечи небосвод за развиване на комплекса „ Марица изток ". Този факт, от своя страна, ще повлияе позитивно върху цялата група БЕХ, акцентира министър Живков.
По думите на заместник-министър Александър Николов, плавният преход на мощностите от въглища към газ може да бъде придружен от въвеждане на нови мощности за зелена сила. Препоръка в този смисъл ще бъде направена към идващото Народно заседание.

Финансовият запас от разнообразни европейски източници за реализиране на планове за промяна към газово основани мощности може да доближи общ размер от 700 млн. евро по разнообразни механизми под шапката на Европейска комисия.
По отношение на реализацията на междусистемната газова връзка Гърция - България, министър Живков съобщи, че при следващо неспазване на контрактувания период за довеждане докрай на строителството, българската страна ще пристъпи към асимилиране на гаранциите по контракта в размер на 90 хиляди евро/ден. Писмо с такова предизвестие към този момент е изпратено до изпълнителя J&P AVAX S.A.
Конструкцията на плана „ Балкански поток " не е финансово издържана, разяснява различен аспект от работата на своя екип министър Живков и поддържа тезата си със следните обстоятелства: България се е отказала от 1.350 милиарда лева доходи от пренос за 10 години, като в същото време „ Булгартрансгаз " е задлъжнял с още толкоз за строителството на плана. Когато е правена финансовата рамка за „ Балкански поток ", не е взето поради бъдещото ограничение на фосилните горива, а това изкривява общата картина, означи още министър Живков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР