фокуса на новата програма на ЕС за научни изследвания и

...
фокуса на новата програма на ЕС за научни изследвания и
Коментари Харесай

Европейска Фабрика за еднорози“ ще подкрепя иновативните идеи на учените и бизнеса

 фокуса на новата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт Европа “ (2021-2027г.). Това оповестиха от Областния информативен център-Варна. Общият бюджет на програмата е 100 милиарда евро. 

Високите достижения в научната област са първият дирек на програмата, като от особена значимост е мощната връзка сред образованието, научните проучвания и нововъведенията. Ключови звена в " триъгълника на знанието “ са университетите.

Важна оригиналност са насочените към жителите задачи, които са част от Втория дирек на програмата. Те са ориентирани към публичните провокации, като битката с рака, интелигентните градове, енергийната успеваемост, климатичните промени, опазването на морските води, продоволствената сигурност. Те ще се допълват от усъвършенствани европейски партньорства, отворени към нови участници. Целта на Европейска комисия е до май тази година да има разпознато първо деяние по всяка задача. В рамките на три години една задача би трябвало да покаже резултат – от 2021г. до 2024г. Максималният бюджет за задачата е 10% от годишния на втория дирек. Предвиденият бюджет за целия интервал е 52,5 милиарда евро “.

Третият дирек на програмата " Хоризонт Европа “ е с доста явен фокус към нововъведенията. Там научноизследователска инфраструктура ще продължи да бъде мощен детайл.  Другите два детайла в границите на този дирек са Европейски иновационен съвет и Европейски институт за нововъведения и технологии. Особено значимо за Европейска комисия е сред тях да има мост и те да работят синхронно.

Европейският съвет по нововъведения с бюджет от 10 милиарда евро ще действа като европейската " фабрика за еднорози “, като ще дава гъвкава поддръжка за новаторски хрумвания от лабораторията до реализацията им на пазара и тяхното разгръщане. 70% от бюджета му ще бъдат заделени за започващи, дребни и междинни предприятия.

Действията за разширение на присъединяване на по-късно включилите се страни (ЕС-13), измежду които е и България, ще бъдат засилени посредством трикратно нарастване на бюджета и спомагателни ограничения за съставяне на екипи, центрове за високи достижения, туининг, подсилване на националните служби за контакт и други

Инициативата за европейските университети ще способства за по-доброто свързване на образованието, научните проучвания и нововъведенията с услугите за обществото. Общностите за познание и нововъведения на Европейския институт за нововъведения и технологии ще дават поддръжка със мощно районно измерение. 25% от средствата ще бъдат заделени за съдействие с висшите образователни заведения от ЕС-13. Българският еврокомисар Мария Габриел прикани за интензивно включване в програмата, прибавиха от Областния информативен център-Варна.

 

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР