Фофи Генимата – лидер на най-голямото ляво движение KINAL в

...
Фофи Генимата – лидер на най-голямото ляво движение KINAL в
Коментари Харесай

Почина Фофи Генимата - лидер на най-голямото ляво движение в Гърция

Фофи Генимата – водач на най-голямото ляво придвижване KINAL в Гърция в понеделник на 56-годишна възраст, заяви Катимерини. Тя е била приета в болница в болница „ Евангелизмос “ от 12 октомври, поради рецидив на главното ѝ заболяване – рак на гърдата, само че здравословното ѝ положение внезапно се е влошило. По-рано тази година Фофи Генимата се отдръпна от конкуренцията за водачество на KINAL, в което влиза и лявата партия ПАСОК.

Гръцкият политик Фофи Генимата е родена в Атина на 17 ноември 1964 година и е майка на три деца. Тя е определена за народен представител за първи път с бюлетината на ПАСОК през април 2000 година, а по-късно същия месец става и секретар на гръцкия парламент.
свързани новини4465на 06.11.20171886на 30.08.2015
През 2001 година е член на Централния комитет на ПАСОК, а през 2002 и 2006г. е заместник-кмет на Атина-Пирея.

През август 2003 година Фофи Генимата взе участие в 12-членната гръцка делегация в Комитета на районите на Европейски Съюз.

Първият държавен пост Генимата заема през 2009 година, когато е назначена за заместник-министър на опазването на здравето и обществената взаимност в първото държавно управление на Георгиос А. Папандреу. От 26 юни 2013 година пък е заместник-министър на националната защита.

Фофи Генимата е определена за ръководител на ПАСОК през 2015 година, като на 30 август същата година на взаимна конференция с президента на ДИМАР Танасис Теохаропулос и предвид на идните избори в Гърция е оповестена изборната коалиция на двете партии под надпис „ Демократичен алианс “.

През юли 2017 година от трибуната на конгреса на Демократичния алианс президентът на ПАСОК Фофи Генимата афишира основаването на лявото придвижване KINAL и приканва левите партии и политически придвижвания да се причислят към него. Освен ПАСОК, присъединяване в политическото придвижване взимат Потами, Демократическата левица, Движението на социалдемократите, Обновлението, Реформаторите на левицата, Гражданските придвижвания за социалдемокрация, Съюзът за демократична национална промяна и Гласът на демокрацията. След вътрешни избори на 12 ноември 2017 година Фофи Генимата оглавява KINAL до през днешния ден.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР