Фобос е по-големият (и на по-близка орбита) спътник на Марс.

...
Фобос е по-големият (и на по-близка орбита) спътник на Марс.
Коментари Харесай

На днешната дата в историята - Открит е естественият спътник на Марс

Фобос е по-големият (и на по-близка орбита) сателит на Марс. Той носи името на бога на страха от древногръцката митология Фобос, наследник на господ Арес и брат на господ Деймос. Фобос е на най-ниска орбита от всички други спътници в Слънчевата система — на 6000 км над повърхността на Марс. Спътникът е и един от най-малките известни.

Фобос е открит от американския астроном Асаф Хал на 18 август 1877 година във Военоморската обсерватория в гр. Вашингтон, Съединени американски щати в 21:14 часа по Гринуич. Асаф Хал открива също Деймос, другия сателит на Марс.

Имената на спътниците са препоръчани от Хенри Мадан (1838–1901), шеф на науките в Етонския лицей. Той ги избира от Илиада, ария XV, където Арес приканва Ужас (Деймос) и Страх (Фобос).

За Фобос е особено синхронното въртене — той постоянно е извърнат с една и съща страна към Марс. Намира се на подстационарна орбита, извършвайки една орбита по-бързо от времетраенето на деня на планетата. Поради тази причина следен от повърхността на Марс, Фобос изгрява от Запад, за към 4 часа и 15 минути се придвижва на изток през небосвода и залязва на източния небосвод. За един марсиански ден Фобос изгрява и залязва приблизително два пъти (през 11 часа и 6 минути). Поради близостта му до планетата Фобос не може да се следи на ширинипо-големи от 70,4°.

Ниската орбита на Фобос предопределя неговото опустошение в даден миг в бъдещето. Приливните сили на Марс снижават неговата орбита с към 1,8 сантиметра на година. След към 50 милиона години Фобос или ще падне на повърхността на Марс или ще се разпръсне в планетарен пръстен, когато премине границата на Рош, намираща се на 8400 км от центъра на Марс. За обстоен разбор виж тази публикация. Поради неправилната си форма гравитацията на Фобос се променя в границите на 210%, а при прибавяне и на приливните сили на Марс — в границите на 450%.

Гледан от Фобос, Марс наподобява 80 пъти по-голям на диаметър от Луната при пълнолуние, заемайки 1/4 от небосвода, и 2500 пъти по-ярък от нея при пълнолуние.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР