Кога Флорида ще бъде изцяло под водата? Поглед към бъдещето на покачването на морското равнище

...
Флорида няма да тръгне по пътя на Атлантида в скоро
Коментари Харесай

Флорида няма да тръгне по пътя на Атлантида в скоро време, поне според човешките времеви мащаби.

Но морските нива се покачват и държавата потъва и в един момент това ще създаде проблеми за нашата брегова линия от 8 346 мили. Повече, отколкото вече е, т.е.

Какво причинява покачването на морските нива?

Морските нива са се повишавали и спадали през цялата история на Земята, докато е преминавала през своите ледникови епохи и други геоложки промени . Ние сме във възходяща фаза, подпомогнати от климатичните промени, предизвикани от човека. NOAA казва, че океанът абсорбира „повече от 90 процента от увеличената атмосферна топлина, свързана с емисии от човешка дейност.“

Морските нива са били почти стабилни „през последните няколко хиляди години“, според Флорида Център за климата към Държавния университет на Флорида, но средното глобално морско ниво се е повишило с около 7 до 8 инча от 1900 г. насам и почти половината от това се е случило от 1993 г. насам. Ускорява се.

Основните причини за глобалните морски нива са:

Земята и нейните океани стават все по-горещи и водата се разширява, когато се нагрява.

Топящите се ледници добавят прясна вода в океана.

Местни нивата на морето може да се покачват по-бързо или по-бавно в зависимост от местни фактори като ерозия, регионални океански течения, потъваща земя (потъване), контрол на наводненията нагоре по течението и др. За щат, заобиколен от три страни с вода, това не е нещо, което можем да пренебрегнем.

Колко бързо се покачва морското равнище около Флорида?

В световен мащаб морското равнище в момента се покачва на около 1/8 от инча всяка година, според Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).

NOAA също измерва тенденциите на относително морско ниво (RSL), които са местни измервания на морското равнище, направени по отношение на местна фиксирана референция на земята. Предвижда се относителното морско ниво по крайбрежието на САЩ да се покачи средно с 10-12 инча през следващите 30 години, което е същото увеличение, което видяхме през последните 100 години.

В пристанището Канаверал, притиснат между река Банана и Атлантическия океан в окръг Бревард, RSL се покачва два пъти по-бързо от средната брегова линия на САЩ, 1/4 от инча (6,25 мм) на година, което се равнява на 2,05 фута за 100 години ако приемете, че нищо друго не се променя. Други райони около крайбрежието на Флорида се покачват по-бавно според показанията на RSL, но все още се покачват.

Това не звучи много, но се добавя, особено след като Флорида е втората най-ниска надморска височина на щатите, средно 100 фута над морското равнище, обвързани с Луизиана и точно над Делауеър. Флорида също има най-ниската висока точка: Бритън Хил достига само 345 фута над морското равнище. Тук има сгради, по-високи от това.

Средната надморска височина в Кийс е между 3,17 фута и малко под 5 фута. Надморската височина в Кейп Корал, един от най-бързо развиващите се градове в САЩ, е средно около 3 фута. Други опасни зони включват Hialeah, Pembroke Pines, Miami Beach, Plantation, Miramar и Fort Lauderdale, но навсякъде в щата ще се почувстват някои ефекти.

В най-лошия сценарий - човешките емисии се увеличават, Земята се нагрява по-бързи, по-интензивни бури връхлитат бреговата ивица и т.н. - възможно е покачване с над 6 или 7 фута до 2100 г., каза NOAA в прогнозите на агенцията за 2022 г.

Имайте предвид, че различните агенции имат различни прогнози въз основа на наличните данни, прогнозите се коригират редовно, когато условията се променят и повече данни стават достъпни, а всяка област от бреговата линия има свои собствени променливи. Ето какво казаха различни експерти, които можем да очакваме.

„Няма победители“: Промените в климата са лоши за всички. Но това е мястото, където се очаква да бъде най-лошо в САЩ.

В момента: Увеличаване на наводненията, покачването на моретата вече е проблем

Около 90% от земната маса на Флорида Кийс е около 5 фута над морското равнище и те виждат покачването на моретата като проблем в момента. През 2015 г. странното време и високите приливи накараха улиците в Ки Ларго да се наводнят и да останат наводнени. Усилията за подобряване на дренажа и събирането на вода вече струваха милиони на окръг Монро и през 2021 г. той обяви планове за повишаване на височината на 150 мили от пътищата в Кийс през следващите 25 години, като добави още дренажи, помпени станции и растителност, за да поеме морска вода, на цена от 1,8 милиарда долара.

Повишаването на морското ниво също означава, че наводненията от бури няма къде да отидат, защото солената вода се абсорбира във варовиковата основа на щата, без да оставя място за дренаж. Седмици след като ураганът Иън опустоши югозападна Флорида миналата година, райони на щата все още бяха наводнени. Годишната прогноза за наводнения при приливи и отливи на NOAA прогнозира приблизително 300% увеличение на дните с наводнения през 2023 г. в сравнение с 2000 г.

Рисков фактор: Потърсете рисковете на вашия адрес за наводнения, пожари, вятър и топлина

До 2040 г.: Очаквайте повече от половин фут повишаване

През следващите 20 години можем да очакваме средно 7 инча покачване на морското равнище, според до прогнози от Resources for the Future, група от икономисти и други експерти, фокусирани върху проблемите на околната среда и природните ресурси. Но това е, ако глобалните емисии на парникови газове нарастват с 1% годишно. Ако се увеличат повече, отколкото организацията казва, може да видим повишаване на морското равнище с 10-16 инча дотогава.

До 2050 г.: Увеличени приливни наводнения, повече големи наводнения

Общите прогнози поставят море покачване на нивото с около фут до 2045-2050 г. С помощта на инструмента за наблюдение на покачването на морското равнище на NOAA, който екстраполира от най-добрите налични в момента данни, ефектите могат да се видят. Покачване на морското ниво с 1 фут изпраща вода над улиците в Кийс, Маями Бийч, бариерните острови от Мелбърн до Палм Коуст и поне част от всеки крайбрежен град във Флорида. И наводненията ще бъдат по-лоши.

„До 2050 г. се очаква „умерени“ (обикновено вредни) наводнения да се случват средно повече от 10 пъти по-често, отколкото днес“, каза NOAA. „„Големи“ (често разрушителни) наводнения се очаква да се случват пет пъти по-често през 2050 г., отколкото днес.“

В проучване на Съюза на загрижените учени (UCS) и онлайн оценката на недвижими имоти сайт Zillow, изследователите заключават, че до 2045 г. (приблизително продължителността на текуща 30-годишна ипотека) около 64 000 жилищни имота във Флорида, представляващи пазарна стойност от около 26 милиарда долара, могат да станат жертва на „хронично наводнение“ (редовни приливни наводнения, които не са свързани с никакви буря).

Доверието в прогнозите за морското равнище до 2050 г. е доста високо сред експертите, според Климатичния център на Флорида на FSU. След 2050 г. той зависи от „емисиите на парникови газове, повишаването на глобалната температура и топенето на ледената покривка в Антарктика и Гренландия“, което прави дългосрочните прогнози по-малко сигурни.

До 2060 г.: Възможно е почти 3 фута покачване в Южна Флорида

През 2019 г. прогнозите на група от повече от дузина учени, изследователи и служители на местното правителство от Южна Флорида, публикувани на срещата на върха на лидерите в областта на климата в Югоизточна Флорида повишиха предишното очакване от 14-26 инча повишаване на морското равнище до 2060 г. до 17-31 инча. За разлика от това, прогнозите на NOAA за 2022 г. ревизираха собствените си прогнози от 2017 г. леко надолу.

Дори за райони над тази надморска височина, по-високото морско ниво означава повече солена вода, изтласкана в канали и блата и в подземни запаси от сладка вода. Големи части от Евърглейдс са на по-малко от три фута над нивото на водата. През 2020 г. Министерството на опазване на околната среда във Флорида предупреди, че „съществуващите източници на вода няма да посрещнат адекватно разумните полезни нужди през следващите 20 години.“

До 2080 г.: възможно е покачване на морското равнище с 1,5 до 3,4 фута навсякъде Флорида

Климатичният център на Флорида прогнозира количества RSL за следващите 50 години въз основа на ниски и високи сценарии. Според тези прогнози до 2080 г. Дейтона Бийч може да се повиши от 1,57-3,31 фута, Пенсакола може да види от 1,64 до 3,28 фута, а Неапол може да види от 1,67-3,38 фута.

До 2100 г.: Ако емисиите нараснат по-лошо, покачване на морското равнище със 7 фута може да наводни Южна Флорида, крайбрежните градове

Отново, прогнозите толкова далеч са трудни и зависят от много променящи се променливи. Но минимум 2 фута покачване на морското равнище изглежда вероятно и много повече не е изключено.

„До 2100 г. Флорида вероятно ще претърпи поне 2 фута покачване (над нивата от 2020 г.) поради спрямо емисиите до момента“, каза океанографът от NOAA Уилям Суит пред Newsweek, „но това увеличение може да бъде много по-високо, ако емисиите и произтичащото от тях нагряване на океана и атмосферата продължат да се увеличават. Покачване до 6 фута или повече до 2100 г. не може да бъде изключено при сценарий за високи емисии/затопляне."

В техническия доклад на NOAA за покачване на морското равнище за 2022 г., около 2 фута покачване на морското равнище по крайбрежието на САЩ е вероятно при запазване на емисиите на сегашните нива, което би причинило милиарди долари на увреждане. До 2100 г. UCS прогнозира, че повече от 1 милион жилища във Флорида, представляващи текуща пазарна стойност от над 351 милиарда долара, може да бъдат наводнени.

Но може да бъде и по-лошо от това. Дори в малко по-оптимистичния доклад на NOAA за 2022 г. се казва, че „неуспехът да се ограничат бъдещите емисии може да доведе до допълнително покачване с 1,5 до 5 фута за общо 3,5 до 7 фута до края на този век.“

Малко вероятно е Флорида да бъде напълно под вода в продължение на стотици години, ако някога. Но според най-новите прогнози може да изглежда така в рамките на нашия живот.

Тази статия първоначално се появи в The Daytona Beach News-Journal: Наводненията от повишаване на морското ниво ще застрашат много части на Флорида до 2100 г.

Преглед на коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР