Флоренция иска да забрани краткосрочното отдаване под наем от платформи

...
Флоренция иска да забрани краткосрочното отдаване под наем от платформи
Коментари Харесай

Флоренция иска да забрани наемите през Airbnb в историческия център

Флоренция желае да забрани краткосрочното отдаване чартърен от платформи като Airbnb в историческия център на града, с цел да освободи повече жилища за локалните хора, оповестява Reuters.

Дарио Нардела, кмет на една от най-популярните туристически дестинации в Италия, съобщи, градът ще се стреми да наложи нови правила на локално равнище. Той дефинира плановете за национални проекти за контролиране на бранша на недвижими парцели като разочароващи.

В предлагането на Нардела, наречено " да спасим историческите центрове ", кметът възнамерява да блокира сключването на нови контракти за краткосрочно отдаване чартърен и да предложи данъчни облекчения, с цел да насърчи дълготрайните форми на престояване.

Нардела е член на лявоцентристката Демократическа партия, която е част от опозицията на национално равнище, отбелязва Reuters.

Както и в други европейски страни, смесицата от ниски заплати, дефицит на парцели, краткосрочни ваканционни наеми и висока инфлация доведоха до жилищна рецесия, като в Италия най-силно са наранени хората с ниски приходи и студентите.

Италианските медии оповестяват, че държавното управление на Джорджа Мелони работи по законопроект, който изисква всеки жилищен парцел, отдаван чартърен на туристи, да има народен идентификационен код, с цел да се улесни следенето и регулирането на целия развой.

Тези, които не съблюдават условията, рискуват да бъдат глобени с санкция до 5000 евро, добавя Reuters.

Освен това управляващите в най-посещаваните от туристи градове ще имат право да постановат най-малък престой от две нощувки в техните исторически центрове.

Airbnb не разяснява незабавно самодейността на Флоренция, само че  лаконично съобщи, че желае да види " ясни и елементарни национални правила " в Италия.

" Обезпокоени сме, че предложенията по отношение на престоя от една нощ нарушават законите на Европейски Съюз и националните закони и чакаме да работим с държавното управление, с цел да обсъдим различни способи за развиване ", обявиха от платформата за краткосрочни наеми.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР