Flipper Zero може да изглежда като безобидна детска играчка от

...
Flipper Zero може да изглежда като безобидна детска играчка от
Коментари Харесай

Flipper Zero е забранен за продажба в Amazon и е класифициран като продукт за източване на карти

Flipper Zero може да наподобява като безобидна детска играчка от 90-те години, само че може доста повече. Устройството, наподобяващо на тамагочи може да се употребява за всичко – от отваряне на паркинг порти до подправяне на менюта за бързо хранене за четене на информация за кредитни карти през портфейла и панталоните на хората. За злощастие на Flipper, тази дарба за сканиране е довела до възбрана от страна на Amazon, която в този момент го смята за устройство за източване на карти, нарушаващо разпоредбите.

Устройството разрешава на потребителите да откриват, отстраняват неизправности, тестват и дебъгват разнообразни типове цифрови интерфейси и хардуерни устройства посредством радио, RFID, NFC, Bluetooth и други протоколи. Макар че тези варианти сами по себе си не са рискови, опцията за емулиране на голям брой устройства, карти или интерфейси е това, което мнозина виждат като една от няколкото закани за сигурността на Flipper.

Възможността за четене и емулиране на данни от NFC значи, че карти или устройства, намиращи се наоколо и излъчващи в честотната лента 13,56 MHz, могат да бъдат прочетени и евентуално емулирани (доколкото е възможно) без знанието на притежателя.

Въз основа на тази дарба Amazon преглежда NFC опциите на Flipper Zero като евентуален риск за сигурността, защото доста банкови и кредитни карти, които оферират безконтактни транзакции, употребяват NFC връзка. Тази дарба квалифицира Flipper Zero като устройство за източване на карти с стеснен достъп в продуктовата категория „ Устройства за взломяване и кражба “ на Amazon.

Проектът Flipper Zero беше финансиран посредством акция в Kickstarter през 2020 година. Някои от акцентите в техническите му спецификации включват:

32-битов процесор Arm Cortex-M4 + Cortex-M0+ 32 MHz (мрежа) 1 MB флаш памет и 192 KB SRAM 1,4-инчов монохромен LCD екран с резолюция 128 x 64, джойстик с 5 бутона и бутон за връщане назад 2000 mAh акумулаторна батерия NFC и инфрачервена връзка RFID читател и записващо устройство, GPIO изводи Четец и записващо устройство iButton USB 2.0 порт, вид C

Въпреки тази дарба за четене и емулиране на данни от NFC, вероятността потребителят фактически да клонира всички нужни значими данни от кредитната карта на нищо неподозираща жертва понастоящем е невъзможна. Макар че Flipper може да чете всички некриптирани NFC данни, които съществуват на картата, той няма опция да чете спомагателните криптирани данни, нужни за осъществяване на транзакция. Въз основа на това (понастоящем) не е допустимо Flipper Zero да имитира на 100% банкова или кредитна карта, която употребява NFC.

В предходно изявление за Wired, един от основателите на Flipper Zero Алекс Кулагин отбрани устройството, като съобщи, че то е предопределено за просветителни цели и развлечение на фенове.

„ Искаме да ви помогнем да разберете нещо в дълбочина, да проучите по какъв начин работи и да изследвате безжичния свят, който е на всички места към вас, само че е сложен за схващане. “

каза Кулагин

След възбраната Amazon инструктира продавачите да отстранен или изтрият всички разгласи, свързани с Flipper Zero. Продавачите, които не се съобразят с това в границите на 48 часа от приемането на предизвестието, са изправени пред евентуално преустановяване на сметките им, а средствата им могат да бъдат арестувани за непрекъснато.

Въпреки, че не липсват видеоклипове в YouTube и други публикации, които се концентрират върху по-„ колоритните “ приложения на Flipper, истината е, че в началото той в никакъв случай не е бил планиран с такива цели.

Устройството е предопределено да подкрепя експертите по сигурността и други механически експерти при тестване за навлизане, премахване на неточности и други задания, целящи да създадат продуктите или услугите по-стабилни и сигурни, само че както всяко устройство, то е толкоз положително или неприятно, колкото е добър или неприятен индивидът, който го употребява.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР