Флагманският туристически проект на Саудитска Арабия, The Red Sea Development

...
Флагманският туристически проект на Саудитска Арабия, The Red Sea Development
Коментари Харесай

Саудитска Арабия строи мегакурорт на Червено море

Флагманският туристически план на Саудитска Арабия, The Red Sea Development Co (TRSDC), възнамерява 16 хотела да са подготвени до края на 2023 година, два повече от в началото плануваното през първата фаза.

Инвеститорът чака възобновяване във V-образна форма само че световния туризъм, откакто пандемията стартира да понижава, съобщи основният изпълнителен шеф Джон Пагано пред " Ал Арабия ".

Собственост на суверенния саудитски фонд и подсилен от престолонаследника Мохамед бин Салман, планът за милиарди включва основаването на първокласни курорти на 50 острова край крайбрежията на Червено море, обградени с корали, където туристите могат да се гмуркат и да посетят естествен резерват.

По време на първата фаза планът има за цел да притегли 300 000 гости годишно, сподели Пагано, очаквайки търсенето да скочи след края на пандемията от COVID-19.

„ Ще има съществено търсене за пътешестване незабавно щом рестриктивните мерки бъдат отстранени, тъй че виждам възобновяване във V-образна форма, що се отнася до туризма “, сподели той от Рияд в телефонно изявление.

TRSDC възнамерява да завърши 15-годишен заем от банки на стойност 14 милиарда риала (3.73 милиарда долара) до края на годината, с цел да финансира отчасти своите финансови разноски в размер на 30 милиарда риала до 2023 година, като чака да приключи 2020 година с към 15 милиарда риала на подписани контракти, добави Пагано.

Останалото финансиране, належащо за първата фаза, ще пристигна от обществения капиталов фонд - притежател на плана.

" Нищо не се е трансформирало, уговорките ни са налице, капиталът ни е гарантиран и изцяло зает... ние сме извънредно разчувствани от това по какъв начин ще трансформираме ролята на туризма в Саудитска Арабия, каквато съществува през днешния ден ", сподели той.

Кралството желае туризмът да носи 10% от брутния вътрешен артикул до 2030 година като част от тактиката за диверсификация на най-голямата стопанска система на арабския свят от петрола.

Други огромни планове, подкрепени от PIF, включват икономическата зона NEOM за 500 милиарда $ и развлекателната зона Qiddiya.

Пагано, някогашен ръководещ шеф в лондонската Canary Wharf Group, се пробва да успокои опасенията, че околната среда в Червено море може да пострада, откакто планът бъде приключен през 2030 година, като съобщи, че не е ориентиран към обслужване на „ всеобщ пазар “.

„ Дори след цялостното създаване до 2030 година ще имаме най-много 800 000 до 1 милион гости годишно “, сподели той.

Проектът Червено море е плануван мегаполис на западното крайбрежие на Саудитска Арабия и ще обгръща 28 000 квадратни километра обща повърхност, в това число 200 км брегова линия. Градът ще посрещне първите си гости до края на 2022 година и ще бъде изцяло приключен до 2030 г.

Проектът е един от трите мегапроекта на Саудитска Арабия, ориентирани към усилване на туристическия бранш, разгласен през октомври 2017 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР