Флагманът на Шести флот на САЩ „Маунт Уитни“ се отправи

...
Флагманът на Шести флот на САЩ „Маунт Уитни“ се отправи
Коментари Харесай

US боен кораб тръгна към Черно море, Русия раздразнена от действията на САЩ

Флагманът на Шести флот на Съединени американски щати „ Маунт Уитни “ се насочи към Черно море за осъществяване на взаимни интервенции със силите на Северноатлантическия алианс. Това гласи известие, публикувано от Шести флот на американските военноморски сили, предава

„ Флагманът на Шести флот [на САЩ] „ Маунт Уитни “ <...> стартира своето пътешестване на север в Черно море, с цел да организира интервенции с нашите съдружници и сътрудници от НАТО в района “, се споделя в изказването.



По-рано командването на Шести флот осведоми за проектите на Съединени американски щати да изпратят в Черно море команден транспортен съд с офицери от щаба на флота и командването на Ударните и поддържащи сили на НАТО (СТРИКФОРНАТО). Датата на потегляне не е посочена.

, съветският външен министър Сергей Лавров в коридорите на срещата на върха на Г-20 в понеделник уточни, че демонстрацията на знамето на Военноморски сили на Съединени американски щати не прибавя непоклатимост към обстановката в света.

„ Американците интензивно се пробват да подтикват черноморските страни от НАТО към конфронтационна политика. Говорят за основаването на нови военноморски бази на черноморското крайбрежие на Румъния или България. Не мисля, че това ще бъде в полза на добросъседството в Черноморския район “, съобщи посланик №1 на Русия.

Сергей Лавров увери, че Русия може да отбрани ползите си в Черно море, като в това време прикани към съдействие със страните от района: „ Готови сме за всевъзможни закани. За нас не е никакъв проблем надеждно да подсигуряваме сигурността на съветската територия и сигурността в Черно море. Съществува Организацията за черноморско икономическо съдействие, в която вземат участие освен крайбрежни страни, само че и други страни от района. Има и страни от Европейския съюз, несъмнено. Според нас точно съдействието, а не на нагнетяването на напрежение би трябвало да е в основата на връзките сред държаните в района “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР