flagman.bgОт рано сутринта на днешния ден - 6 януари -

...
flagman.bgОт рано сутринта на днешния ден - 6 януари -
Коментари Харесай

Флагман: „Мръсните дни свършиха, ето как празнуват Богоявление в Калофер

flagman.bg

От рано сутринта на днешния ден - 6 януари - Богоявление хората в Калофер са се събрали край река Тунджа и се готвят за посрещане на празника. По традиция Йордановден се счита за финален от интервала на така наречен „ мръсни дни ". Скоро ще стартира и така наречен " мъжко хоро ", когато в ледените води мъжете влизат за здраве и благодат.

Според библейския роман на Богоявление, или Йордановден, при Йоан Кръстител на реката Йордан пристигнал Исус. Има поверие, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, който кръщавал и го държал по този начин, до момента в който не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус, Йоан Кръстител незабавно се поклонил и споделил, че той би трябвало да се кръсти при него. Но Исус влезнал във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, от горната страна блеснала светлина, сходно на гръмотевица, и духът божий във тип на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който споделил: " Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение ".

Празникът Богоявление се назовава още Просвещение, тъй като йорданското събитие просвещава като демонстрира Бога, изявен в непостижимата загадка на неразделна Троица. Всеки посредством светото кръщение бива осиновен от Отеца на светлината посредством заслугата на Сина и посредством силата на Светия Дух.

За честването на този празник съществуват свидетелства още през II век, само че до IV век той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, тъй като при кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за публично служение. По-късно църквата приела да чества двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари Богоявление.

Млади мъже се хвърлят, макар студа и ниската температура, и изваждат кръста от водата - който го хване, бива цветущ и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и огромен благодат.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР