Физици от Великобритания, САЩ, Германия и Португалия се опитаха да

...
Физици от Великобритания, САЩ, Германия и Португалия се опитаха да
Коментари Харесай

Физици обясниха защо Вселената е триизмерна

Физици от Англия, Съединени американски щати, Германия и Португалия се пробваха да обяснят пространствената триизмерност на следената Вселена и да посочат вероятните аргументи за нейното инфлационно уголемение.

Статията на учените е оповестена в arXiv.org, написа New Scientist.

Според издигнатия от учените модел структурата на вакуума на ранните стадии от развиването на Вселената (преди стадия на инфлационното разширение) е представлявала мрежа от компактно навързани и свързани между тях силови тръби.

Те, съгласно замисъла на физиците, са се формирали в хода на квантов хромодинамичен космологичен фазов преход.

Наблюдаваната триизмерност на пространството се изяснява от учените с топологична резистентност на мрежата от едномерни силови тръби, а инфлационният етап от еволюцията на Вселената – с освобождение на сила, съпровождащо разширението на мрежата от тръби и нейното изстудяване.

Структурата на Вселената на ранните стадии се съпоставя от създателите със безизходен кабел на слушалки. „ Смятам, че това е концепция, която си коства да се изучи “, споделя за хипотезата на учените един от създателите на инфлационния модел – физикът Алън Гът от Масачузетския софтуерен институт.

Учените към този момент не са предложили пробен способ за удостоверение на своята догадка. Теоретичните модели на създателите са учредени на модела Абрикосов–Нилсен–Олсен, в който пораждат нужните преобразувания във тип на стрруноподобни решения на четириизмерна (в пространството и времето) специфична доктрина на Хигс

Квантовата хромодинамика разказва мощните взаимоотношения на частиците (кварки), реализирани от частиците преносители (глуони). Учените считат, че на ранните стадии от развиването на Вселената е съществувало едно мощно и електрослабо взаимоотношение, от което на инфлационния етап (период на експоненциално разширение) е протекло обособяване на мощното взаимоотношение.

Този развой, получил названието бариогенеза, е бил съпровождан от обединяването на кварките и глуоните в адрони, а също с евентуалната поява на космологични топологични недостатъци (по-конкретно космологични струни, стени и монополи). След бариогенезата е настъпил етап на лептогенеза – обособяване на електромагнитните и слабите сили.

Lenta.ru

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР