Физици от Франция и Белгия публикуваха първите резултати от експеримент

...
Физици от Франция и Белгия публикуваха първите резултати от експеримент
Коментари Харесай

Търсят доказателства за съществуването на паралелни светове

Физици от Франция и Белгия разгласиха първите резултати от опит по търсене на частици, които прилитат на Земята от паралелни вселени.

За жал, а може би и за благополучие, основаният за тази цел детектор не е разкрил нищо извънредно, само че откривателите не се отчайват, защото работата им предлага елементарен и на ниска цена метод да ревизират някои теории отвън рамките на Стандартния модел.

Квантовите теории предсказват съществуването на други измерения отвън рамките на известното ни четириизмерно пространство-време. В подобен случай поражда концепцията за.

Досега учените не са съумели да получат никакви емпирични доказателства за съществуването на паралелни светове. През 2010 година физикът Михаел Сарацин (Michaël Sarrazin) от университета в Намюр (Белгия) е предложил модел, съгласно който по законите на квантовата механика частиците от една галактика могат да се придвижват в прилежащите светове.

Според неговата доктрина електромагнитните сили се явяват затруднение за сходни придвижвания, по тази причина най-подходящи за ролята на посетители от паралелни вселени са лишените от заряд неутрони.

Екипът под управлението на Сарацин обединил старания с френски физици от университета на Гренобъл за основаване на пробен детектор, сензитивен към атомите на лекия изотоп хелий-3. Детекторът е ситуиран единствено на няколко метра от нуклеарния реактор на института „ Лауе-Ланжевен “.

Идеята се състояла в това, че неутроните, изпускани от реактора, се намират в положение на квантова суперпозиция, по едно и също време присъствайки в нашия и в успореден свят (а също оставяйки следи в други, по-далечни). При конфликти с ядра на тежка вода в забавителя, който заобикаля дейната зона на реактора, вълновата функционалност на неутроните превключва от суперпозиция на едно от двете положения.

В резултат огромна част от тях остават в нашия свят, само че някои минават в паралелната галактика. Учените считат, че „ избягалите “ частици няма да взаимодействат с водата и бетонната защитна стена на реактора, или ще взаимодействат доста едва. При това дребна част от вълновите функционалности на тези неутрони се задържа в нашата галактика, по тази причина обособени частици могат още веднъж да се върнат в нашия свят и да попаднат в детектора отвън бетонната изолираност на реактора.

  • Паралелните светове съществуват!
  • В паралелни светове живеят наши копия
  • Може ли да се отиде в паралелна Вселена?

Проблемът е в това, че улавянето на такива завърнали се неутрони не е лесна работа, защото фоновият звук е доста огромен. За да сведат до най-малко фоновия поток от неутрони, провокиран от приключване на неутрони о разнообразни принадлежности в реакторната зала, откривателите защитили детектора с двуслоен екран. Това разрешило да се понижи фоновият звук към един милион пъти.

През юли 2015 година Сарацин и сътрудниците му присъединили детектора за пет дни и за това време записали неголямо количество събития, само че всички те минавали в графата остатъчен декор и не могат да се преглеждат като доказателство за съществуването на паралелни светове.

Учените не губят вяра и възнамеряват да проведат нови проби, како пуснат детектора за цяла година.

Резултатите от първия стадий на проучването са оповестени в изданието Physics Letters B.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР