Fitch Ratings (Fitch) повиши рейтингите на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД

...
Fitch Ratings (Fitch) повиши рейтингите на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД
Коментари Харесай

Fitch Ratings повишава рейтинга на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД на 'BB'; Стабилна прогноза


Fitch Ratings (Fitch) увеличи рейтингите на „ Български Енергиен Холдинг “ ЕАД (БЕХ) `BB` и дефинира постоянна вероятност. Повишението на рейтинга е резултат от усъвършенстване в независимия кредитен профил на сдружението в резултат на финансово възобновяване и по-висока степен на предвидимост на резултатите, както и публикуването на нови критерии за отсъждане на рейтинг на държавни компании.

Повишението на рейтинга отразява усъвършенстваните финансови резултати и бъдещи упования на Fitch за сдружението и понижения тарифен недостиг в „ Национална електрическа компания “ ЕАД (НЕК) в резултат на сполучливи законови и регулаторни промени, оповестиха от БЕХ.

Промени, които биха могли да доведат до позитивно рейтингово деяние, включват спомагателна държавна поддръжка под формата на държавни гаранции и парична инжекция, покачване на рейтинга на българската страна, както и по-силен независим кредитен профил на БЕХ вследствие на по-нисък регулаторен и политически риск, по-висока предвидимост на резултатите, по-добро корпоративно ръководство или реализиране на чист ливъридж (коригиран за средствата от опериране / funds from operations - FFO) на равнище трайно под 3x. Fitch също по този начин отбелязва, че енергийният пазар в България става все по-либерализиран, което може да докара до позитивен резултат върху облагата преди данъчно облагане, лихви и амортизации (EBITDA) на групата в бъдеще.

Fitch резервира оценката си „ мощна “ във връзка с критерия за „ благосъстоятелност и надзор “, т.е. връзката на БЕХ с българската страна, вследствие на което дава на БЕХ с едно равнище по-висок рейтинг на независимия кредитен профил на сдружението. Оценката се осланя на предстоящото асимилиране на държавна гаранция за газовия интерконектор Гърция-България (проект IGB), както и отпуснатия от страната на НЕК 7-годишен безлихвен заем през декември 2016г. за погашение по арбитража с Атомстройекспорт. Тези две условия водят до 40% дял на държавно обезпечения и отпуснатия от страната дълг от общия дълг на БЕХ към края на 2017г., като се чака това равнище да се резервира за времевия небосвод на рейтинга.

Fitch удостоверява, че кредитните параметри на БЕХ са мощни за избрания му рейтинг, само че рейтинговата организация сочи избрани фактори, които лимитират рейтинга на сдружението, в това число недостатъци в регулаторния режим, който макар позитивния резултат върху тарифния недостиг в НЕК, към момента излага на риск по-дългосрочната резистентност на усъвършенстваните финансови резултати на БЕХ. Повишаването на регулаторния и политическия риск, по-слаба обязаност с българската страна и трайното нарастване на първокачествен дълг над несъмнено равнище биха могли да доведат до негативен резултат върху рейтингите.

За повече информация апелирам вижте www.fitchratings.com.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР