Fisker разкрива бъдещите планове с моделите Rōnin, Pear и Alaska.

...
Fisker разкрива бъдещите планове с моделите Rōnin, Pear и Alaska.
Коментари Харесай

„И като Фискер в пепелта, компанията аз ще възкреся“ или новите модели на Фискер

Fisker разкрива бъдещите проекти с моделите Rōnin, Pear и Alaska. Колкото и амбициозно да звучи, започващият производител на електрически автомобили има за цел да пусне на пазара Rōnin с мощ 1000 к.с., Pear с цена под 30 000 $ и утилитарния пикап Alaska до края на 2025 година

Калифорнийският стартъп за електрически автомобили Fisker преди малко разкри три нови модела, като твърди, че до края на 2025 година гамата му ще се разшири и ще включва четири автомобила. Планът включва кабриолет с четири порти, наименуван Rōnin, наличен кросоувър, наименуван Pear, и пикап, наименуван Alaska, като всички те ще се продават дружно със съществуващия SUV Ocean.

Хенрик Фискер, основен изпълнителен шеф и водещ дизайнер на компанията, желае да разшири мащаба си и да създава 1 милион автомобила годишно. Той счита, че компанията ще реализира тази цел посредством портфолио от неповторимо изглеждащи и интелигентно конструирани коли.

Вече видяхме тийзъри за Rōnin и Pear, само че огромната изненада беше потвърждението на слуховете за пикапа, който ще се споделя Alaska. Триото преди малко беше показано в концептуална форма на събитието Product Vision Day на компанията. Макар че дизайнът им може да претърпи развиване досега на стартирането им в произвеждане, всеки от тях се отличава с нови елементи и устойчиви материали.

Pear дава обещание стартова цена от по-малко от 30 000 $. Този субкомпактен кросоувър не е доста по-малък от Ocean, само че е изчистен и ще бъде построен върху нова олекотена и евтина платформа.

От Fisker настояват, че тя съставлява 35-процентно понижение на частите спрямо обичайното произвеждане. На процедура това би трябвало да се равнява на много базов пакет, само че погледът към вътрешността на Pear по време на събитието даде гаранции, че той въпреки всичко ще предложи жанр. Ще се предлага шестместен интериор, при който двете предни седалки се заменят с “пейка с три напречни седалки ”. Освен това има атрактивна тапицерия от плат и двуцветен дизайн на арматурното табло с яркосин пъстър акцент.

В предната част Fisker е проектирал нов челен багажник в жанр „ чекмедже “.Отзад, вместо обичайна за SUV повдигаща се врата, ще откриете моторизиран прибиращ се панел, който се спуска напълно в задната ризница.

Планът на компанията е да създава Pear в Охайо, в завода за сглобяване на Foxconn в Лордстаун, което ще му даде право на федерални данъчни тласъци. Твърди се, че стартът на производството ще бъде ориентиран към средата на 2025 година, само че ръководителят на компанията съобщи пред Car and Driver, че към момента има доста неща за дотъкмяване, преди SUV-ът да е подготвен за премиерата.

Rōnin: Флагмански хиперавтомобил

Приличащ малко на възродена Karma – първият опит на Fisker за екологичен първокласен автомобил през 2012 година – Rōnin има корав покрив от въглеродни нишки и четири порти в жанр пеперуда. Fisker твърди, че 96 км в час ще се доближи за 2,0 секунди с помощта на три електромотора с мощ 1000 к.с. и общоприетоо задвижване на всички колела. Твърди се, че батериите на автомобила оферират пробег от 965 км.

Позиционирането му на върха на гамата на Fisker оставя доста място сред Rōnin и Ocean, защото сигурно ще има шестцифрена цена, когато бъде пуснат в продажба. Между другото, времето за това евентуално ще бъде след няколко години.

Изненадващо, пикапът Alaska наподобява е най-подготвеният за произвеждане от трите нови модела. Базиран на Ocean, Alaska има спускаща се врата, която удължава леглото в кабината. Напомняйки за от дълго време спрения от поризводство Chevy Avalanche (и новото Silverado EV), тази функционалност разрешава на Alaska да остане стилен, само че да предлага опция за транспортиране на по-големи товари.

Заявеният пробег на Alaska е по-малък от този на Ocean, само че съгласно Fisker би трябвало да се чакат най-малко 370 км с едно зареждане в базовата версия, а по-скъпите версии с по-дълъг пробег дават обещание до 547 км. Цените на Alaska ще стартират от 45 400 $ и макар че компанията към момента не разисква мястото на произвеждане, тя удостовери пред C/D, че ще бъде създадена в Съединени американски щати. Очакваме Alaska да влезе в произвеждане преди Pear, а самият Fisker съобщи по време на събитието, че тя може да влезе в продажба още през декември 2024 година

Fisker ще сътвори и серийна версия на концепцията Ocean Force E, която ще съществува като спомагателен пакет за SUV Ocean. Force E ще бъде оборудван с офроуд съоръжение, в това число по-агресивни гуми за всевъзможни терени, изпъкнали калници и товарна кутия на покрива.

Какво следва?

Дали последният проект на Fisker е прекомерно упорит? Като се има поради, че се сблъска със закъснения при стартирането на SUV Ocean на пазара, сигурно е допустимо нещата да не се случат тъкмо по проект или в периодите, които Fisker твърди.

Друга спънка е ненапълно разфокусираният и незнаен индустриален проект. Въпреки тези подозрения, на компанията не ѝ липсват консуматори, които подвигат ръце за някой от бъдещите ѝ електрически автомобили. Притежателите на резервации наброяват десетки хиляди, а депозитите за трите концепции, показани на събитието, към този момент се натрупат.

А през това време в Европа…

Собственик на Fisker Ocean прави ревю на новия си електрически автомобил и доближава 207 км/ч на аутобана.

Доставките на дълго чакания Fisker Ocean започнаха единствено преди няколко седмици и един притежател в Германия към този момент е изкарал своя електрически автомобил на аутобана, с цел да види по какъв начин се показва при високи скорости.Този съответен Ocean е благосъстоятелност на YouTuber, който се показва като „ Gentlemen’s World “, и е флагманът Ocean One Launch Edition.

Като подобен SUV има същото матово синьо външно покритие, каквото видяхме при промоционалните коли през последните към 12 месеца, което му придава доста изумителен тип и сме сигурни, че в действителност се откроява по немските пътища. Собственикът наподобява много удовлетворен от покупката си.

В началото на ревюто той дава висока оценка на кормилото и на цялостното пространство в купето. Отбелязва, че седалките също са извънредно приятни и оферират чудесна композиция сред комфорт и спорт.

Задвижването на тази версия на Ocean се реализира от двойка електрически мотори, които дружно създават 550 к.с. и съгласно Fisker това е задоволително, с цел да го изпратят до 100 км/ч за 3,9 секунди. Въпреки че това ревю не включва ускоряване, той съумя да го форсира до оптималната скорост от 208 км.

Не единствено представянето на SUV-а наподобява обещаващо. Fisker е оборудвал Ocean One Launch Edition със своята батерия Hyper Range, която му разрешава да измине впечатляващите 610 км с едно зареждане. Изживяването при шофиране на Ocean също наподобява положително, макар че той има няколко недоволства.

Например, той споделя, че ESP наподобява малко постепенно реагира при мокри условия и че въпреки Ocean One Launch Edition да има огромни гуми и доста сцепление, може да се окаже недозавиващ в завоите. Той прибавя, че системата за векторинг на въртящия миг не реагира толкоз бързо, колкото се е надявал.

Ето и видеото:

Фискер има особено отношение към… Индия

Fisker работи по лимитирана версия на SUV Ocean за индийския пазар, само че ще сътвори единствено 100 екземпляра от тях.

Специалният модел ще бъде основан на Fisker Ocean Extreme и ще бъде наименуван Vigyan. Първите доставки се чака да стартират през четвъртото тримесечие на тази година, само че на този стадий не е известно какво ще отличава индийския вид от Ocean Extreme, продаван на други пазари.

В диалог с Ройтерс Хенрик Фискер съобщи, че компанията би трябвало да приключи последните инспекции на индийския модел до края на септември и че цената му ще бъде изравнена с тази на европейския пазар. Това значи, че цената му би трябвало да бъде към 6,45 млн. индийски рупии, което е почти равностойно на 69 950 евро (78 645 USD) – стартовата му цена в Германия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР