Фишингът и други киберизмами процъфтяват покрай Олимпиадата в Токио(снимка: CC0

...
Фишингът и други киберизмами процъфтяват покрай Олимпиадата в Токио(снимка: CC0
Коментари Харесай

Готови, скам: кибер-хитреци ловят фенове на Олимпийските игри


Фишингът и други киберизмами процъфтяват около Олимпиадата в Токио
(снимка: CC0 Public Domain)

След невиждано отсрочване на Олимпийските игри с цяла година международната спортна конкуренция стартира на 23 юли 2021 година в Токио – а с това и киберизмамите, свързани с игрите. Заради пандемията всички събития се организират без фенове. А това е толкоз комфортна опция!

Експерти по киберсигурността предизвестиха, че огромното спортно събитие отваря доста нови благоприятни условия за заблуждение на хората, увлечени от интерес към протичащото се на арената в Токио. Фактът, че няма действителни фенове по трибуните, значи, че всеки през днешния ден приема онлайн-активностите към Олимпиадата за нещо напълно обикновено, разяснява. А това е отлична причина за измами.

Предавания онлайн

Не е изненадващо, че със затварянето на стадионите и наблягането на телевизуалното лъчение от Олимпиадата пламва истински „ пожар ” от оферти за гледане на надпреварите онлайн. Безброй разнообразни фишинг страници оферират „ лъчение онлайн от Олимпийските игри ”.  Някои от тях желаят хората да се записват, с цел да гледат. Звучи толкоз разумно, нали?

Но всекидневно в такива страници за фишинг, откакто потребителят вкара своите идентификационни данни, може да бъде пренасочен към страница, която популяризира разнообразни злонамерени програмни кодове. Щетата е двойна: хем потребителите изпращат своята идентификационна информация в лъжлив ръце, хем се снабдяват със злоумишлен код, конфигуриран на устройството им. След това може да се чака всичко – в това число рансъмуер и продажба на персоналните данни по тържищата из тъмните мрежи.

Фалшиви билети

Въпреки че тази година не се позволява наличието на фенове край спортните терени, измамниците не се двоумят да опитат добре тествани хватки, като да вземем за пример продажба на билети за офлайн събития. Може пък към момента да има такива, които не са разбрали, че на Олимпиадата няма фенове, или хора, смятащи, че могат да се доберат до „ стеснен брой пропуски ”, които са изначално планувани единствено за близки на спортистите. Навярно биха платили добра цена за сходни „ лимитирани серии ” билети?

Нещо повече, в мрежата дори има предложения за „ възобновяване ” на суми за „ към този момент закупени ” билети.

Субекти, свързани с Олимпийските игри

В интернет към този момент има и значителен брой фишинг страници, прикрити като уеб сайтове на публични организации, свързани с Олимпиадата. Например, има страница, представяща се за формален уеб страница на Олимпиадата в Токио през 2020 година, както и страница, имитираща Международния олимпийски комитет. Последната събира идентификационните данни на потребителите за MS Services.

Подаръци

Никое огромно обществено събитие не е приключено без измамници, имитиращи извънредно великодушни дарове. Експерти са открили съществуването на фишинг страници, предлагащи на потребителите да вземат участие в лотария за продобиване на тв приемник, „ съвършен за гледане на Олимпийските игри ”. Това е много известна скица.

Даже не е изненадващо елементарният консуматор да се окаже „ късметлия ” – той получава известие, че печели тв приемника от
лотарията и от него се желае единствено да заплати такса за доставка. Едва ли има потребност да се споделя, че в случай че я заплати, ще си изчака за заветния Олимпийски телевизор…

Олимпийска валута

Изобретателни са измамниците, няма спор: става известно, че някои от тях са сътворили даже „ първата по рода си виртуална валута ”, която е фонд за поддръжка на олимпийски спортисти. Теорията, която се стартира, е, че в случай че потребителят закупи монета от тази виртуална валута, организацията зад нея ще може да предложи финансова поддръжка за млади надарени спортисти по целия свят, които се нуждаят от помощ. Колко благородно звучи, нали?

Нужда от нараснало внимание

Препоръката на специалистите по виртуална сигурност е да се гледа с съмнение на всички типове примамливи оферти, свързани с Олимпиадата. Организации като Олимпийския комитет са релативно консервативни и нямат податливост да се занимават с неща като
лотарии за тв приемници, основаване на виртуални валути и други Всяка оферта, която наподобява лъскава и примамлива, би трябвало да „ светне алената лампа ” в съзнанието ни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР