Фирмите за онлайн предлагане на апартаменти под наем, както и

...
Фирмите за онлайн предлагане на апартаменти под наем, както и
Коментари Харесай

Ще блокира ли България световните туристически платформи за резервации?

Фирмите за онлайн предложение на жилища чартърен, както и част от туристическият отрасъл се оповестиха против подготвяните промени в закона за туризма, които плануват категоризация на жилищата за посетители. Поправката беше импортирана от депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов сред двете четения на Закона за държавния бюджет и препраща към Закона за туризма. От Министерството на туризма я поддържат. Какво обаче тормози бизнеса?

Новата корекция планува онлайн платформите, които оферират жилища за кратковременен наем, да наблюдават за тяхната категоризация. Текстовете са импортирани без авансово разискване сред двете четения на закона за държавния бюджета. Според отрасловото министерство текстовете ще оказват помощ за регулацията на бранша.
Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма: Всъщност това единствено в някаква степен се явява оригиналност, тъй като Законът за туризма изисква да бъдат предлагани за настаняване единствено категоризирани места и новото е, че законът се обръща към електронните платформи, от които се изисква същото. По този метод се обезпечава и по-голяма отбрана на потребителите на съответните услуги.
Депутатът и началник на бюджетната комисия Менда Стоянова отхвърли да застане пред камерата ни, само че в изявление за вестник " 24 часа " изясни, че не вижда нищо неприятно във обстоятелството, че платформите би трябвало да наблюдават дали клиентите им съблюдават закона. Не по този начин обаче считат от компаниите за предложение на жилища онлайн.
Борис Павлов, шеф на " Флат Мениджър ": От много време споделяме, че би трябвало да има някакъв правилник, който да контролира тази активност, само че измененията, които са препоръчани, считаме, че са неприложими. Контролът като че ли се трансферира не към този момент върху способените български органи, а върху платформите, които нямат потенциала да го правят този надзор.
От компанията, която работи на този пазар от три години, изясняват и някои в този момент съществуващи несъответствия.
Борис Павлов: Категоризацията по Закона за устройство на територията се смята за промяна на предназначението на обекта и беше издадена заповед за прекъсване на обекта от употреба.
Съмнения за приложимостта на текстовете изрекоха и от туристическия отрасъл. Оттам регистрираха огромен спад и на туристите по класическите за България дестинации и акцентираха, че сега липсва надзор и в хотелиерския отрасъл.
Румен Драганов, съдружие " Национален ръб по туризъм ": Политиците би трябвало да доста деликатно да преценяват, тъй като те като се изключи че усилват административната тежест, категоризацията е извънредно тромава и несвойствена за министерството на туризма активност. Даниела Стоева, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници: Това е една причина да идват повече туристи в България и съответно в градовете и би трябвало да се подхожда доста деликатно във връзка с това да се вкарва всичко в избрани регулации.Димитър Попов, Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници: В момента голяма част от българския бизнес е към момента на мрачно. Ние приказваме за къщи за посетители, онлайн платформи, само че забравяме, че не можем да си приберем налозите от категоризираните места за настаняване.
Браншът изиска от депутатите да не се избързва с измененията, а те да минат по общоприетия ред на разискване в Народното събрание. В момента настрана се приготвят и ремонти в Закона за туризма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР