Фирмите за кредити задължително трябва да предоставят още преди отпускането

...
Фирмите за кредити задължително трябва да предоставят още преди отпускането
Коментари Харесай

Председателят на КЗП: Фирмите за бързи кредити да казват ясно колко пари трябва да им върнем в края периода

Фирмите за заеми наложително би трябвало да дават още преди отпущането на заема цялостна и акуратна информация за всички условия и най-много за сумата, която ще бъде дължима в края на интервала. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред BIT във връзка по-активното предложение на тези услуги в навечерието на Коледните и Новогодишни празници.

„ Търговците са задължени правилно да показват изискванията преди да се подписа договорът. Да кажат, че в случай че вземеш, да вземем за пример 1000 лева, ще би трябвало да върнеш 1500 лева след шест месеца или една година. Трябва да се подписват контракти, с цел да може тези клаузи черно на бяло да са написани. Важно е разпоредбите да се съблюдават и хората да не бъдат хвърляни в схеми, от които мъчно биха могли да излязат ”, сподели Маргаритов. Председателят на КЗП предложи хората да четат деликатно контракта за заем преди да го подпишат, а когато не са сигурни – нещо не им е ясно или ги смущава, да се съветват с специалисти.

Комисията е направила разбор на общите условия на над 50 небанкови финансови институции, като в следствие от това са отстранени съдържащи се в тях неравноправни клаузи. Пример за неточна спогодба е при предварителна дължимост на заема да се начислява лихвата за целия интервал, а освен за времето, в което е употребен заемът.

Маргаритов уточни и други клаузи във щета на потребителя: „ Да се вършат опити за начисляване на противозаконни такси за съобщение, че сте просрочили с един ден падежа на вноската си. Или обтекаеми формулировки, с които потребителят може да бъде подложен според от кредитодателя и заемът да бъде предварително дължим – да вземем за пример да не утежнява икономическото си състояние, влизайки в контракти с трети лица. ” Председателят акцентира, че „ когато няма нужната конкретика, не могат да бъдат вменявани отговорности в тежест на потребителя ” и добави, че Комисията се стреми систематично да почиства пазара от сходен вид опити за неучтивост.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР