Фирмите за изграждане, ремонт и поддръжка на пътища, които от

...
Фирмите за изграждане, ремонт и поддръжка на пътища, които от
Коментари Харесай

На фона на продължаващите протести пътните фирми заплашиха държавата със съд

Фирмите за създаване, ремонт и поддръжка на пътища, които от няколко месеца стачкуват с искане да си получат дължимите над 800 млн. лв. за изпълнените от тях действия, заплашиха страната със съд. В писмо по премиера Стефан Янев те показват, че това ще е идната стъпка, наред с продължаващите манифестации и блокади, които стават ежедневни.

В него се показва, че ще се вземат законни ограничения да се създадат изискуеми отговорностите на Агенция " Пътна Инфраструктура " към сдруженията, дружно с лихвите за веселба и пропуснатите изгоди. " Уверяваме Ви, има настояща правосъдна процедура в тази посока и бюджетът на Държавата доста бързо ще се натовари със спомагателни отговорности, в размер, по наша оценка, от над 60 милиона лв. единствено до края на актуалната година. Опитвахме се да избегнем това, само че неналичието на разговор и протакането във времето за намиране на решение не ни дава повече благоприятни условия ", се споделя в писмото, подписано от 86 компании, членуващи в " Българска брашова камара " Пътища " (ББКП).

Казва се също, че Министерство на регионалното развитие и " Агенция Пътна инфраструктура " са вторичен разпоредник на бюджетни междинна и дълг на министър Комитова и Министерски съвет е да обезпечат нужните средства, за които са поети задължения от страна на страната, посредством дадените на компаниите задачи. Позицията на новото управление на Министерство на регионалното развитие е, че това е метод да се източва бюджета със съмнителни контракти, по които няма да се заплаща, до момента в който не се трансформират. Днес пред БНР зам.-регионалният министър, че до края на седмицата ще бъде изработен цялостен обзор дали осъществената работа от строителните компании дава отговор на предоставената им по документи.

 На фона на продължаващите митинги пътните компании заплашиха страната със съд
© Юлия Лазарова

Ръководството на браншовата организация продължава да желае и оставката на служебния министър на районното развиване Виолета Комитова, чиито дейности дефинира като " несъответстващи и застрашаващи живота и здравето на жителите ".

От ББКП оспорват, че стачкуват 21 компания, като писмото е подкрепено от над 80. Като погрешни се дефинират и изказванията, че сдруженията са получили повече пари, от тези, за които претендират. " Близо 2/3 от сдруженията които са страна по договорите за Текущ ремонт и поддръжка нямат нищо общо с цитираните задатъци, споделя браншовиците.

 Заканите са митингите да станат ежедневни.
© Юлия Лазарова

Заканите са митингите да станат ежедневни.

По мотив настояванията на Комитова да договаря единствено с шефовете на пътноподдържащите и пътностроителни компании без медиатори от камарата показват, че диалози на четири очи няма да одобряват. На изказванията, че това е метод притежателите на сдруженията от пътно-строителния отрасъл да излязат на ярко в писмото се споделя, че това към този момент е реалност, тъй като имената им участват в комерсиалния указател.

В края на писмото до премиера има и предизвестие, че в случай че казусът не бъде решен оптимално бързо, през зимата ще останат непроходими сектори, като откъснати от света ще останат редица обитаеми места.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР