Фирмите за бързи кредити масово нарушават правата на клиентите си,

...
Фирмите за бързи кредити масово нарушават правата на клиентите си,
Коментари Харесай

КЗП откри масови нарушения при фирмите за бързи кредити

Фирмите за бързи заеми всеобщо нарушават правата на клиентите си, като им начисляват неуместни такси и наказателни лихви, заобикаляйки закона.

От Комисията за отбрана на потребителите упорстват Народното събрание да вземе ограничения както за по-сериозен надзор на кредиторите, по този начин и за опростяване на изискванията, които сега " объркват даже хора, които работят експертно " и позволяват злоупотреби с длъжниците.

Това са изводите на КЗП след инспекция на бранша, в която са обхванати към 30% от компаниите за бързи заеми.

Инспекторите са открили нарушавания в таксите за ръководство на заема, начисляване на разнообразни наказателни лихви и всевъзможен тип заплащания, свързани със отговорности, които потребителят не би трябвало да има по закон.

Изисквани са спомагателни пари за разглеждане на документи и свръхтакси за експресна оценка на кредитоспособността.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев показва в изявление за БГНЕС, че това е неразрешено по закон и опонира на смисъла на съществуванен на " бързите " заеми.

Нелоялна процедура е и даването на погрешна информация за периода, в който човек действително може да получи парите.

" Едно комерсиално обръщение " кандидатствай за заем при нас и до 15 минути ще получиш парите " работи много привличащо на консуматор, който е в последна потребност..., само че действително това е безусловно невероятно, най-малкото поради софтуерното време, което е належащо за обработка на документи, банкови преводи ", споделя той.

Ниските санкции до 50 000 лева за нелоялни търговски практики не съставляват необикновен проблем за нарушителите, някои от които работят с обороти в размери на стотици милиони или " милиарди ", както споделя Алипиев.

КЗП счита, че са нужни законови промени за увеличение на наказванията и за повишение на потенциала за инспекции в този бранш, в който работят близо 200 компании.

Те приканват и за по-ясна формула за пресмятане на олихвяването на бързите заеми, с цел да могат клиентите да схващат бързо цената и размера на заема - тъй че да може да вземе осведомено решение, преди да се обвърже с кредитора.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР