Фирмите във Враца са с отворени врати както за млади

...
Фирмите във Враца са с отворени врати както за млади
Коментари Харесай

Местни фирми във Враца отварят врати за деца и родители в търсене на професионално обучени кадри

Фирмите във Враца са с отворени порти както за млади експерти, по този начин и за седмокласниците, на които им следва да продължат в системата на междинното обучение,както и за техните родители и преподаватели и шефовете на учебни заведения.

Това се споделя в отворено писмо на представителните работодателски организации, публикувана на среща с Регионалното ръководство на образованието и държавни институции във връзка подготвяния държавен план-прием за образователната 2018/2019 година.

Проектът за община Враца бе разискван на работна среща на 9 януари с шефове на учебни заведения. В него се планува през идната образователна година да бъдат формирани 26 паралелки, от които 17 професионални. Намаляват се профилираните паралелки, което докара до публично напрежение, изразено в открити писма и подписки, в това число в обществените мрежи.

В писмото на работодателските организации се показва, че за пръв път държавният план-прием в общината е уравновесен и съгласуван с потребностите на локалния бизнес от професионално подготвени и готови фрагменти. Половината от професионалните паралелки са по системата на дуалното образование, което значи отговорност и за бизнеса.

Те не са съгласни с отворените писма на учебни заведения в общината, ориентирани против професионалното образование. Всички са добре пристигнали във компаниите, с цел да се срещнат с активността им, с изискванията на труд, с възнагражденията, които получават работещите в тях, както и с машините, техниката и технологиите, внедрени в предприятията, се споделя още в обръщението към децата и техните родители.

Началникът на Регионалното ръководство на образованието във Враца Галина Евденова уточни на срещата, че с всяка година понижават учениците както в община Враца, по този начин и в цялата област. Ако тази образователна година седмокласниците в града и общината са били 617, то през идната 2018/2019 се чака те да са 579. Реално този брой дефинира образуването на до 26 паралелки в 6 междинни учебни заведения, 2 профилирани и 3 професионални гимназии, както и в 3 обединени учебни заведения /бивши средищни/, сподели Евденова.

В обединените учебни заведения ще бъдат разкрити професионални паралелки за образование в първа квалификационна степен. Професиите са съобразени с тези в професионалните гимназии, което ще разреши на искащите да продължат образованието си в тях след 10 клас, с цел да получат по-висока квалификационна степен, добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР