Фирмите в Германия все по-трудно си намират квалифицирана работна ръка.

...
Фирмите в Германия все по-трудно си намират квалифицирана работна ръка.
Коментари Харесай

Рекорд: В Германия има близо 2 милиона незаети работни места


Фирмите в Германия все по-трудно си намират квалифицирана работна ръка. През първото тримесечие на 2022 година е подложен нов връх - общо 1,74 млн. работни места в Германия са останали незаети. Защо е по този начин?

Никога в Германия не е имало по-голям брой свободни работни места, в сравнение с през първите три месеца на 2022 година.
Редакцията предлага
Проучване на Института за проучване на трудовия пазар и специалностите (IAB) в Нюрнберг откри, че от януари до март в цялата страна е имало общо 1,74 милиона незаети работни места – най-високата стойност от 1989 година насам, след като се вършат такива изследвания. Повишението е от цели 54% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Липсват подобаващи фрагменти

" Броят на вакантните работни места се увеличи мощно след пандемията, а броят на безработните и в двете елементи на Германия понижа доста по отношение на същия интервал на предходната година “, споделя Александър Кубис, академик от Института в Нюрнберг. Това демонстрира, че търсенето на подобаващи фрагменти в доста области на стопанската система става все по-трудно.

140 безработни аплайват за 100 места

Войната в Украйна и провокираните от нея усложнения в доставките задушават икономическото развиване. Експертите считат, че по-нататъшната ескалация на войната и възможното спиране на енергийните доставки от Русия основават сериозен риск, който може да провокира мощен срив на пазара на труда.

За 100 работни места - по към 140 безработни

Според данните на IAB през първото тримесечие на 2022 година за 100 вакантни места, оповестени от компаниите, са кандидатствали по към 140 безработни. Тези сведения се базират на постоянни анкети в предприятията и на изследвания, които институтът в Нюрнберг прави четири пъти годишно на всички предлагани свободни места в Германия – т.е. на всички, които са оповестени от организациите по труда. За данните от първото тримесечие на 2022 година са били събрани отговори от близо 7 600 работодатели от всички сфери на стопанската система.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР