Фирмите у нас влизат в риск-регистър. В него ще бъдат

...
Фирмите у нас влизат в риск-регистър. В него ще бъдат
Коментари Харесай

Вкарват всички фирми у нас в риск-регистър

Фирмите у нас влизат в риск-регистър. В него ще бъдат групирани по отношение на рисковия си капацитет, а от това ще зависи какъв брой постоянно ще ги ревизират трудовите инспектори. Изграждането на риск-регистъра се прави сега.

Фирмите, които имат най-малко един служащ, ще попаднат в него. Ще бъдат групирани в 4 групи по отношение на риска, който носят.

Рискът ще се дефинира, като се обработва информация от разнообразни източници – инспекции на Инспекцията по труда, данните на Национален осигурителен институт за трудовите злополуки, на Национална агенция за приходите за трудовите контракти.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-рисковите ще се ревизират планово от инспекцията най-малко един път на година – две, а „ отличниците” може и на 10 години. Това не значи, че няма да има изключителни инспекции при сигнал.

Снимка: btvnovinite.bg

Рискът в дадена компания ще се прави оценка по специфична методика. Работа без контракт, забавени заплати, рискова среда – такива разкрития ще носят съществени точки при определянето му.

Андрей Чиралчски работи като оператор на машина във компания за електроника от 11 години. Надява се риск-регистърът да дисциплинира бизнеса, а инспекциите да станат по-ефективни. „ Винаги е имало неточни работодатели, само че аз просто по свое предпочитание съм пристигнал тук, тъй като си дават заплати, осигуровки, всичко си е нормално”, изяснява той.

Фирмите ще бъдат групирани в 4 групи по отношение на риска, като мястото им в тях няма да е бетонирано. При нарушаване ще се местят в по-рискова група.

„ Много компании към момента са в сивия бранш и надлежно там се дават обещание пари, които надлежно да не се дадат. Работникът нищо не може да направи заради простата причина, че той не е подписал формален договор”, показва Диана Върганова, основен управител на компания за електроника.

Най-рисковата група предприятия ще бъдат проверявани наложително в границите на година, идната – на две години. „ Отличниците” могат да не влязат в планови инспекции 5 и повече години. „ Нека обаче не се успокояват, тъй като това не им подсигурява, че няма да бъдат посетени случайно по различен мотив отвън плана”, предизвести Дина Христова от Главната ревизия по труда.

С цел предварителна защита работодателите ще попълнят въпросници и ще ги изпращат на инспекцията онлайн. Отговорите в тях ще демонстрират до каква степен компанията съблюдава трудовото законодателство. Ще има контролни въпроси, които ще „ хващат” работодатели, решили да излъжат. Фирмите ще имат време да отстранят пропуските, преди инспекторите да им влязат на инспекция.

Иновацията се чака да е подготвена до края на идната година, а от 2020 година да проработи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР