Фирмите изчисляват, че увеличението е 350%. Експерти предупреждават, че това

...
Фирмите изчисляват, че увеличението е 350%. Експерти предупреждават, че това
Коментари Харесай

Драстичен скок в цената на тока за бизнеса на свободния пазар

Фирмите пресмятат, че нарастването е 350%. Експерти предизвестяват, че това може да докара и до по-висока цена на тока за бита

Работодатели алармираха за фрапантен скок в цената на тока за бизнеса на свободния пазар. Те предизвестиха и премиера за шоковото нарастване, а обособени предприятия ограничиха краткотрайно производството си. Само за ден цената на тока на енергийната борса в пиковите часове е скочила 3 пъти.
КЕВР: Няма смяна в цената на тока за битовите консуматори Рано е да се каже по какъв начин ще се отрази повишаването на тока за бизнеса на цените за бита от 1 юли
Стойността на мегават час в понеделник надвиши 250 лева Фирмите пресмятат, че това е 350% нарастване. Макар че в този момент цената върви надолу – токът остава доста по-скъп. Около 130 хиляди компании на свободния пазар ще получат по-високи цени в договорите си от януари. В момента електроцентралите продават силата с 12% по-скъпо.

Ако наклонността се резервира, специалисти предизвестяват, че това може да докара и до по-висока цена на тока за бита от 1 юли. Според регулатора е рано за сходни спекулации.
АФИС: 56% от българите чакат по-чист въздух при поевтиняване на тока Най-критичните към обстановката със замърсяването считат, че и трафикът е огромен негов извършител
Работодатели споделят, че при цех с потенциал от 250 чиновници, прекъсването на работа води до загуби от 8 000 лева дневно, а банкрут е вероятен след седмица в сходен режим.

От Българската самостоятелна енергийна борса обясниха, че не могат да въздействат на цените, съгласно тях – нарастването е поради нарасналото търсене на електрическа сила.
Снимка: btvnovinite.bg

Според бизнеса обаче на свободния пазар има монопол и няма действителна конкуренция. Предупреждават, че в случай че обстановката не се възстановява това ще усили инфлацията и ще „ изяде” парите за по-високи заплати.

Цените на борсата индиректно въздействат и на цените за бита. Според регулатора обаче до юли, когато се дефинират новите цени, ще се обезврежда резултата от повишаването в този момент.
Снимка: btvnovinite.bg

Регулаторът към този момент ревизира за операции на цените на борсата и през януари ще стане ясно има ли учредения за следствие.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР