Фирмите и гражданите, завлечени от фалита на КТБ през 2014

...
Фирмите и гражданите, завлечени от фалита на КТБ през 2014
Коментари Харесай

Завлечените от фалита на КТБ си върнали 25% от парите

Фирмите и жителите, завлечени от банкрута на КТБ през 2014 година, са си получили назад 25% от вложените в пробитата банка пари (над размера на обезпечените влогове до 196 000 лева.). Това регистрират синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова в отговор на парламентарен въпрос. Възстановената сума в масата на несъстоятелността на банката за последните 9 години е 1,44 милиарда лева към 30 април 2023 година Това е към 25% от заграбените над 5 милиарда лева.

От събраните 1,44 милиарда лева досега синдиците са разпределили на кредиторите към 1,3 милиарда лева посредством така наречен пет частични сметки за систематизиране. Най-много пари си възвърне основният заемодател - Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Председателят му Матей Матев неотдавна регистрира, че фондът си е върнал 948 млн. лева.

Към края на април 2023 година остатъкът в масата на несъстоятелността е едвам 84 млн. лева С наближаването на 10-годишнината от банкрута на банката събираемостта на имуществото й става все по-нищожна и работата на синдиците - все по-безплодна. За последната година и половина събраните средства са единствено към 40 млн. лева Това излиза въз основата на предходен парламентарен въпрос до финансовия министър по време на 47-я парламент Асен Василев. Той заяви, че събраните средства от синдиците към 1 декември 2021 година са 1,405 милиарда лева. 

Съвсем скоро се чака Сметната палата да завърши основния одит на активността на Фонда за гарантиране на влоговете в банките по контрола върху дейностите на синдиците на КТБ. Като стана известно синдиците на КТБ са плащали постоянно заплащане за правно обслужване на адв. Веселин Матев, до момента в който татко му Матей Матев е бил ръководител на ФГВБ. Матев-старши бе преназначен на поста за нов 4-годишен мандат от кабинета на Гълъб Донев малко преди изборите на 2 април тази година.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР