Фирми за бързи кредити дават заеми с оскъпяване от 185%.

...
Фирми за бързи кредити дават заеми с оскъпяване от 185%.
Коментари Харесай

Шокиращи такси при бързите кредити - клаузите са неравноправни, потребителите да заведат дело, съветва експерт

Фирми за бързи заеми дават заеми с оскъпяване от 185%. Например за заем от 2500 лева компанията взима такса от 426 лева за експресно разглеждане на документите в границите на деня. Освен това изисква и такса от 1983 лева, в случай че клиентът не обезпечи гарант на заема.

Фрапантните случаи бяха огласени през вчерашния ден от шефа на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев по време на съвещание на Подкомисията за наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите. По закон всички такси и разноски за клиента по обслужването на бързия заем би трябвало да бъдат включени в индикатора ГПР /годишен % на разходите/, само че явно не са. За съответния случай ГПР е оповестено в размер на 37.24%, а де факто е в пъти по-голямо. 

Анализите на КЗП демонстрират, че към 90% от тестваните кредитори нарушават разпоредбите. Но по закон глобите са сред 3 хиляди и 50 хиляди лева и действително те не работят възпиращо за компаниите. 

Тогава? Как кредитополучателите да се защитят и имат ли потребен ход?

Компаниите за бързи заеми газят два закона -  Закона за отбрана на потребителите и Закона за потребителския заем, като в своята активност ползват нелоялни търговски практики и неравноправни клаузи. А такива са: несъразмерните лихви и такси, непредоставяне на задоволителна, точна и своевременна преддоговорна информация за взимане на осведомено решение за подписване на контракт за заем, даване за автограф на непопълнени в целокупност бланки за контракт и дребен размер на шрифта (забранено от закона),  липса на задълбочени инспекции по отношение на кредитоспособността на клиента(задължително по закон). Това припомнят в свое мнение от потребителската организация „ Ние, потребителите “. 

Още по-лошото е, че доста от посочените в отчета на КЗП неравноправни клаузи са прогласени от съда за оскъдни в границите на самостоятелно заведени от наранени жители каузи, само че не престават да попадат в общите условия на сдруженията. 

Това са тъкмо такса „ разноски “ или тази за експресно разглеждане на документи. За недействителна е избрана от съда и клаузата, с която се претендира наказателна клауза за непредоставяне на гарант в избрания период или на банкова гаранция, което е доста честа процедура. 

" Единственият излаз за ощетен от компания за бързи заеми е да заведе самостоятелно дело, като се позове на съществуващата правосъдна процедура. В това дело потребителите няма да е належащо още веднъж да потвърждават неравноправността на клаузата, а единствено персоналните си вреди от нейното деяние “. Това изясни създателят на онлайн платформата Габриела Руменова, представена от " Марица ". 

Тя вижда и различен проблем - в продължение на повече от година единственият надзорен орган в бранша – КЗП, не е завел нито един групов иск в съда за прогласяването на ангажиментите в ущърб на потребителите за оскъдни, макар че законът планува това като последваща стъпка в 14-дневен период след несъблюдение на предписанията за тяхното премахване. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР