Фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, са се

...
Фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, са се
Коментари Харесай

Пеевски разцепил Булгартабак заради нов заем от ББР за 100 млн. лв.

Фирми, свързани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, са се сдобили с следващия заем от държавната " Българска банка за развиване " (ББР) на стойност 100 млн. лева, оповестява в. " Капитал ". Към края на 2018 година следеният от Пеевски " Булгартабак холдинг " дължеше на ББР към 150 млн. лева

Новината идва ден, откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти " гласоподаваха облекчение за ББР в новия закон за обществените предприятия, с помощта на което банката, ръководена от Стоян Мавродиев, няма да предстои на засилена отчетност и бистрота.

" Капитал " разкрива, че Пеевски е прибегнал до разделянето на " Булгартабак холдинг " и главния източник на приходите си " Техномаркет България " за да се заобиколи ограничаването, съгласно което ББР не може да отпуска на едно лице или икономическа група заеми, които надвишават четвърт от личния капитал на банката. В случая на ББР лимитът е към 200 млн. лева, до момента в който с новия заем от 100 млн. лева заемите за " Булгартабак " биха достигнали към 250 млн. лева

На 16 септември 100% от " Техномаркет " са трансферирани на " Маркет инвестмънт ". Това е сдружение, основано през 2014 година, в което равни дялове имат двама дългогодишни мениджъри на компании на Пеевски - Борис Захариев и Кирил Кобарелов. В деня, в който двамата получават веригата за техника, " Маркет инвестмънт " подписва и контракт с ББР за 51.13 млн. евро заем. Лихвите за новите притежатели са даже по-добри и от тези на " Булгартабак " - 3-месечен Euribor + 1.5 пункта надбавка, само че не по-малко от 2%.

" Булгартабак " се раздели със значителната част от бизнеса си през 2017 година, когато продаде цигарените си марки и дистрибуторското си сдружение " Експрес логистика и дистрибуция " (ЕЛД) на " Бритиш Америкън Табако " (British American Tobacco). В началото на 2019 година тютюневият холдинг затвори и единствената си работеща цигарена фабрика в Благоевград.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР