Фирми, свързани с бившия американски президент републиканец Доналд Тръмп, са

...
Фирми, свързани с бившия американски президент републиканец Доналд Тръмп, са
Коментари Харесай

Фирми на Тръмп са получили 7,8 млн.чуждестранни плащания, докато е бил президент

Фирми, свързани с някогашния американски президент републиканец Доналд Тръмп, са получили минимум 7,8 млн. $ задгранични заплащания от 20 страни по време на четиригодишния му мандат в Белия дом, споделиха през днешния ден демократи от проверяваща комисия в Конгреса, представени от Ройтерс.

Конгресмени демократи от комисията по контрол в Камарата на представителите споделиха, че тези заплащания, отразени в отчет от 156 страници, евентуално са единствено дребна част от задграничните заплащания получени от Тръмп и неговото семейство по време на мандата му в интервала 2017-2021 година

" Тези страни са харчили, постоянно обилно, за престой в жилища и хотели, принадлежащи на Тръмп, облагодетелствайки го персонално, до момента в който е вземал външнополитически решения, свързани с политическите им ползи, което е имало обилни последствия за Съединени американски щати ", се показва в отчета.

Споменатите страни включват Китай, Саудитска Арабия, Турция, Демократична република Конго и Малайзия.

От предизборния щаб на Тръмп към този момент не са дали отговор на запитванията на Ройтерс за коментар по тематиката.

Тръмп, който беше предприемач, преди да заеме президентския пост, скъса с нормалната процедура и не се отхвърли от бизнеса си, нито го остави под ръководството на попечителски фонд, когато встъпи в служба, а вместо това го повери на пълнолетните си синове.

Малко след избирането на Тръмп за президент през 2016 година Конгресът стартира да го проверява за спорове на ползи и евентуални нарушавания от страна на Тръмп на клаузата за възнагражденията в Конституцията на Съединени американски щати, която не разрешава приемането на дарове от непознати страни от лице, заемащо федерална изборна служба, без единодушието на Конгреса.

Разследването докара до нескончаем правосъден спор, който приключи със съглашение през 2022 година, като тогава счетоводната компания на Тръмп стартира да показва желаните документи.

Когато републиканците поеха контрола над Камарата на представителите при започване на предходната година, комисията спря да изисква от счетоводната компания на Тръмп да показва документи и областен съд в Съединени американски щати приключи правосъдния спор.

В отчета се проверяват четири парцела, което е по-малко от 1 % от 558-те корпоративни структури, които Тръмп притежаваше директно или индиректно като президент. Счетоводната компания на Тръмп не е предоставила документи по отношение на най-малко 80 % от бизнеса на Тръмп, настояват проверяващите от Конгреса.

Публикуването на отчета става в миг, когато 77-годишният Тръмп се пробва да си върне президентския пост на изборите през 2024 година Той е водещият претендент за номинация на Републиканската партия и се чака да се изправи против 81-годишния президент Джо Байдън, което републиканецът възприема като битка-реванш на акцията през 2020 година

Председателят на Комисията по контрол, републиканецът Джеймс Комър, отхвърли констатациите в отчета.

" Истинска подигравка е, че демократите не престават да са захласнати от някогашния президент Тръмп ", сподели Комър и добави: " Бившият президент Тръмп има законен бизнес, какъвто семейство Байдън няма ".

Републиканците от Камарата на представителите предизвикаха процедура за импийчмънт против Джо Байдън, фокусирана към бизнес делата на сина му Хънтър. Републиканците настояват, че Байдън и фамилията му са се облагодетелствали непозволено от политически решения, във вземането на които той е взел участие като вицепрезидент през интервала 2009-2017 година

Белият дом отхвърля президентът Байдън да е направил нещо неправилно, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР