Фирми от приятелския кръг около шефа на ВиК Спартак Николов

...
Фирми от приятелския кръг около шефа на ВиК Спартак Николов
Коментари Харесай

Кръг около Спартак Николов с поръчки за милиони от ВиК

Фирми от приятелския кръг към шефа на ВиК Спартак Николов са получили поръчки за над 8 млн. лв. като снабдители на инертни материали за държавния воден оператор в Пловдив, откри следствие на " Марица ". „ Автотранспорт и машинизация България “ АД прави активността към този момент 5 години, без да има лична кариера за рандеман. В разногласието за първата поръчка сдружението не е имало съперник, тъй като различен претендент не се е явил. Тя е оповестена през 2013 година с планирана стойност 2 млн. лв., само че по нея са разплатени 3,2 млн., тъй като работата се оказала повече, демонстрира докладът за поръчката. По това време Спартак Николов е зам.-шеф на ВиК. Същата компания печели и идната поръчка за доставка на инертни материали. Тя е за 3 990 000 лв. без Данък добавена стойност, а при подписването на новия контракт Николов към този момент е началник на държавния воден оператор. Никой от сектора няма отговор на въпроса за какво главните снабдители на инертни материали, които имат настоящи концесии в региона, не са взели участие в търговете.

Каква е връзката на Спартак Николов с „ Автотранспорт и машинизация България “ АД?

Преди седмица „ Марица “ разказа метода, по които родственици на пловдивския ВиК началник и общински консултант са се облагодетелствали, като са придобили на ниска цена общински парцели по схемата разпродажба на съсобственост. В предходната обява разказахме по какъв начин през ноември 2014 година компания „ Дякон Иларион Билд “ ЕООД, ръководена от Мария Кичукова, тъща на Спартак Николов, е съумяла да се снабди с вкусен парцел от 484 кв. м на ул. „ Силистра “ 19 в регион „ Западен “ за фантастичната цена от 28 евро на квадрат. По сходен сюжет „ Дякон Иларион Билд “ ЕООД взима и терен от 409 кв. м на бул. „ Марица “ 50. И на двете места след това изникват красиви жилищни кооперации.

Тъщата на ВиК шефа обаче е единствено шеф в „ Дякон Иларион Билд “ ЕООД. Собственик на сдружението е друга компания - „ Джи Ти Ай Ем “ АД. Тя е учредена от Григор Вилхелмов Иванов /40%/ и Красимир Райков Ромов /60%/. Като ръководещи това сдружение пък са вписани Иван Атанасов Атанасов и Дафинка Асенова Ефремова.

Справка в комерсиалния указател демонстрира, че Григор Вилхелмов Иванов има и друга компания - „ Автотранспорт и машинизация България “ АД, където е съучастник с брат си Васил Вилхелмов Иванов и татко си Вилхелм Василев Иванов. Чрез това сдружение те са взели участие в социална поръчка без търг на ВиК - Пловдив за доставка на инертни материали. Срокът на контракта по нея е 4-годишен, считано от 6 януари 2014 година Тя обаче е предоставена още на 3 юни 2013 година По това време ВиК Пловдив се ръководи от Валентин Василев, а общинският консултант Спартак Николов е зам.-шеф на водното сдружение. На 15 септември 2013 година той беше освободен от новия шеф на компанията Манол Генов, откакто на власт пристигна аленото държавно управление на Пламен Орешарски. Година по-късно - навръх 9 септември 2014 година, Спартак Николов се върна на бял кон във ВиК - Пловдив, към този момент като шеф.

Според контракта за осъществяване на публичната поръчка доставките би трябвало да се правят от време на време след поръчка на възложителя ВиК - Пловдив, франко складова база на възложителя, която се намира в терена на Пречиствателната станция на Ягодовско шосе. Прогнозната стойност на публичната поръчка е 2 000 000 лв. без Данък добавена стойност. На депото край Ягодово се съхраняват инертните материали като пясък, трошляк, баластра и други, които се употребяват при ремонтите и промяната на водопроводи, осъществявани от ВиК - Пловдив.

Четири години по-късно, при доклада на свършените действия по контракта, от ВиК-Пловдив са отчели, че на компанията са изплатени двойно повече от прогнозните средства - 3 215 630,72 лв. без Данък добавена стойност.

През 2017 година ВиК - Пловдив подписва нов 4-годишен контракт за същата активност с " Автотранспорт и машинизация България " АД, който към този момент е за 3 990 000 лв. без Данък добавена стойност. Той продължава да тече и сега. Подписан е от шефа на ВиК Пловдив Спартак Николов. Той пък очевидно не се тормози, че определените снабдители на инертни материали за държавното сдружение, което ръководи, по случайност се явяват шефове на тъща му в частния <210> бизнес и на процедура подкрепят фамилния бизнес с парцелите, за който " Марица " описа в предходното си следствие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР