Фирми на пенсионирани американски генерали и на бивш шеф на

...
Фирми на пенсионирани американски генерали и на бивш шеф на
Коментари Харесай

Бивш шеф на ВТБ Кепитъл и американски генерали ще помагат на България за зеления преход

Фирми на пенсионирани американски генерали и на някогашен началник на основаната в Лондон капиталова компания " ВТБ Кепитъл ", част от поставената под западните наказания поради нашествието на Кремъл в Москва съветска банка " Внешторгбанк " (ВТБ), ще оказват помощ на България в планирането и осъществяването на планове за чиста сила, за развиване на нуклеарната енергетика и за отбраната на сериозната енергийна инфраструктура.

Българският кабинет чака вследствие на това партньорство, което действително е с компании медиатори, вложения на стойност към 1 милиарда $, излиза наяве от известие на държавната пресслужба, публикувано до медиите.

Според него, в сряда, в наличието на министър-председателя Кирил Петков, енергийният министър Александър Николов е подписал Меморандум за съдействие с " Джемкорп Кепитър Мениджмънт ЛТД " (Gemcorp Capital Management Ltd.) и " Ай Пи 3 Корпорейшън " (IP3 Corporation).

" Документът регламентира съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика. Осигуряването на различни, постоянни и налични газови доставки за страната, повишението на районната енергийна сигурност и отбрана на сериозната енергийна инфраструктура, развиването на планове за потребление на нисковъглеродни технологии за поддръжка на прехода към зелена сила, изследванията за създаване на хибриден промишлен комплекс на територията на " Марица Изток “, както и развиването на устойчиви проекти за потребление и ръководство на нуклеарното гориво са измежду стратегическите области на партньорство, планувани в Меморандума ", оповестяват от Министерския съвет.

" Въпреки риска, обвързван с военните дейности в Украйна, непознатите вложители правят оценка високо дейностите на държавното управление в поддръжка на бизнеса ", изтъкнал министър Николов.

Той изразил упованията си тази оценка да се материализира в съответни вложения за развиване на българската енергетика.

Представителите на двете компании оповестили убеждението си, че българското държавно управление върви в вярната посока в битката против корупцията и основаването на удобен капиталов климат. По техните думи, с помощта на съдействието с тях България има неповторим късмет да развие енергийната си инфраструктура в синхрон с най-хубавите софтуерни решения, показват още от държавната пресслужба.

" Джемкорп " не е непозната за България компания. През 2014 година, когато Корпоративна комерсиална банка (КТБ) бе оповестена в неплатежоспособност, " Джемкорп " и Оманският фонд, който бе акционер в банката, желаеха да възстановят активността на финансовата институция. Основател и изпълнителен шеф на основаната във Англия " Джемкорп " е българинът Атанас Бостанджиев, който в този момент е единият от подписалите меморандума с министър Николов. До средата на юли 2014 година Бостанджиев беше изпълнителен шеф на " ВТБ Кепитъл ", а по това време съветската " Внешторгбанк " бе третият по величина акционер в КТБ.

В екипа на Бостанджиев е и българката Първолета Щерева, която допреди да влезе в " Джемкорп " е работила в " Блек Ривър Асет Мениджмънт " и " Голдмън Сакс ", съгласно на компанията.

От данните там излиза наяве още, че компанията се занимава с даване на дългов капитал, директни заеми и структуриране на заеми на обърналите се към тях вложители.

" Нашите самостоятелни кредитни решения форсираха растежа на държавни и корпоративни кредитополучатели в 25 страни с нововъзникващи пазари и подтикнаха вложенията допълнително от 13 жизненоважни бранша на промишлеността ", означават от " Джемкорп ".

Според изданието " Бърд ", който е доближен и бизнес сътрудник на Сергей Чемезов, началник на " Ростех " и считан за един от най-доверените хора на съветския президент Владимир Путин, с който е служил в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Германска демократична република. Още от 2014 година Чемезов е св санкционните описи на Европейски Съюз и Съединени американски щати поради анексирането на Крим от Украйна, показва изданието.

Предстои да се види под каква финансова форма компанията ще оказва помощ за зеления преход на България и по какъв начин ще са регламентирани нещата.

" Ай Пи 3 " пък е учредена от трима някогашни американски генерали,. Единият от тях е Майкъл Хюит, който сложи подписа си под меморандума с България.

Компанията приспособява потвърдени подходи за финансиране на публични поръчки за огромна, дълготрайна инфраструктура. Основателите ѝ се ангажират да подобрят вероятностите за нуклеарната сила, с цел да обезпечават надеждно и безвредно чиста, налична електрическа енергия и топлота, където и да е належащо, написа още на уеб страницата ѝ.

Тя работи с компанията със специфична цел " Алайд Нюклиър " (Allied Nuclear), предлагаща принадлежности, които вложителите могат да употребяват, с цел да ускорят енергийния преход.

" Ай Пи 3 " е обект на отчет на американски конгресмени демократи от 2019 година, в който се показва, че компанията е желала да трансферира нуклеарно ноу-хау на Съединени американски щати на Саудитска Арабия, както и че е имала проект да закупи " Уестингхаус Електрик Груп ", написа Ройтерс тогава.

Подписването на меморандума с двете сдружения идва седмици след визитата на вицепремиера Асен Василев в Съединени американски щати, където бе придружаван от шефовете на АЕЦ " Козлодуй ", " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ". По време на тази аудиенция шефът на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов е имал срещи с представители на " Уестингхаус ", с които е било обсъждано възраждането на концепцията за създаване на реактор на технология на американската компания AP-1000 на площадката за VІІ блок на нуклеарната ни централа, научи Mediapool. Този план бе, само че теренът за VІІ блок получи екооценка за реактори или по съветска, или по американска технология. Заради войната в Украйна съветската технология е изцяло изключена, а преди 10 дни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев сподели, че се обследва в АЕЦ " Козлодуй ". Преди ден пък министър председателят Кирил Петков разгласи, че за тип присъединяване в градежа на нова нуклеарна мощ у нас.

Как " Джемкорп " и " Ай Пи 3 " ще допринесат за вложенията от 1 милиарда $ за всички разказани в меморандума неща към този момент не е ясно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР